Trdi diski
01.06.2009 11:45
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Se kmalu obeta občutna pocenitev SSD pogonov?

Bo novi kontroler odpravil težave predhodnika?
Bo novi kontroler odpravil težave predhodnika?

Pogoni SSD so še vedno precej dražji od klasičnih trdih diskov, ki jih po večini uporabljamo v svojih računalnikih, a tudi to naj bi se kmalu spremenilo. Morda bodo cene že do božične nakupovalne sezone padle na sprejemljivo raven. Podjetje JMicron naj bi namreč kmalu predstavilo svoj novi NAND krmilnik za pogone SSD. Nov čip, imenovan JMF612 bo podpiral uporabo do 256 MB zunanjega predpomnilnika v obliki DDR ali DDR2 in naj bi odpravil težave z naključnim pisanjem, ki so pestile model JMF602. Te so sicer poskušali odpraviti že s hitro izdajo njegovega naslednika, modela JMF602B, a so bili pri tem le delno uspešni. Težavo so nekateri izdelovalci SSD pogonov poskušali rešiti s kombiniranjem dveh JMF602B kontrolerjev in notranjega JMicronovega RAID čipa, da bi tako pridobili na hitrosti. To je seveda pomenilo tudi višje stroške izdelave in posledično tudi višje cene SSD pogonov. Še vedno pa je bila za proizvajalce to cenejša možnost, kot vgradnja Samsungovega ali Indilinxovega kontrolerja, ki sta bila v tem času še praktično nedobavljiva in precej dražja.

Model JMF612 bo zgrajen na osnovi manjšega proizvodnega procesa, a ne bo le manjši, pač pa tudi hitrejši in cenejši. Podjetje IM Flash Technologies, ki je nastalo pod okriljem Intela in Microna že izdeluje NAND čipe v 34-nm proizvodnem procesu, kmalu pa bosta sledila tudi Samsung in Toshiba, ki zaganjata svoj 32-nm proizvodni proces. Po napovedih analitikov naj bi tako uporaba novih, cenejših kontrolerjev in novih flash čipov z višjo gostoto zapisa podatkov do konca leta cene SSD pogonov znižala tudi do 50 %. To pa bi že pomenilo, da bi ti postali nekoliko pogostejši prebivalec v ohišjih naših domačih osebnih računalnikov. Še posebej pa bodo tega seveda veseli na trgu prenosnikov. Za tiste nekoliko bolj previdne, ki jih skrbi za varnost svojih podatkov, naj omenim še, da bo kontroler podpiral tudi 128-bitno kodiranje in sicer Advenced Encryption Standard (AES) za kodiranje celotnega pogona.

Prve delujoče primerke novega kontrolerja naj bi JMicron predstavil v začetku junija na sejmu Computex, z masovno proizvodnjo pa naj bi začeli mesec dni kasneje.

Vas zanima več iz te teme?
SSD diski zunanji trdi diski

Prijavi napako v članku