Telefonija
02.05.2021 07:04
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Še en ključen korak za začetek mobilnega omrežja 6G

Mobilno omrežje 6G je deležno vse več pozornosti s strani raziskovalnih inštitucij.
Mobilno omrežje 6G je deležno vse več pozornosti s strani raziskovalnih inštitucij.

Nova generacija mobilnih omrežij 5G je tukaj in kar nekaj držav se bori za prvo mesto na globalnem trgu razvoja 5G tehnologije. Ne preseneča, da je uporabnikom storitev mobilne telefonije vse bolj dostopna in jim prinaša številne prednosti, predvsem v obliki hitrejšega prenosa in nalaganja podatkov. Zato ne preseneča, da na trgu tudi najdemo vse več pametnih mobilnih telefonov s podpro mobilnemu omrežju 5G.

Čeprav mobilno omrežje 5G še ni povsem zaživelo, mnoga podjetja in raziskovalni inštituti že usmerjajo moči v razvoj novega mobilnega omrežja 6G. To naj bi zaživelo že leta 2028, kar pomeni, da bo že na voljo za komercialno uporabo. Običajnim uporabnikom pa bo na voljo okoli leta 2030, kar pomeni, da bo to cenovno dostopno širšemu krogu prebivalstva širom sveta. Če pa se bodo pojavile težave v komercializaciji mobilnega omrežja 5G, pa bi se lahko omrežje 6G pojavilo že v naslednjih nekaj letih.

Nadvse pomemben korak k začetku mobilnega omrežja 6G pa so tokrat naredili raziskovalci z univerze v Osaki na Japonskem in z univerze v Adelaide v Avstraliji. Tu so namreč zasnovali poseben silicijev čip, ki je bi zasnovan z namenom nadzor terahertznih valov. Ti pa so ključnega pomena za naslednjo generacijo mobilne komunikacijske tehnologije 6G in verjetno generacijo tehnologije, ki bo sledila. Skupni projekt japonskih in avstralskih znanstvenikov je bil nedavno objavljen v reviji Optica, financirale pa so ga japonska agencija za znanost in tehnologijo CREST, neprofitna organizacija KAKENHI in avstralski raziskovalni svet (ARC).

Številni strokovnjaki so prepričani, da bi lahko mobilno omrežje 6G zagotovilo prenos podatkov s teoretično hitrostjo do enega terabajta na sekundo. To dejansko pomeni, da bi lahko v eni sekundi prenesli kar 142 ur videoposnetkov ločljivosti 4K, kar je danes povsem nepredstavljivo. Zakasnitveni čas naj bi bil krajši od 100 milisekund. Pomembno vlogo pri delovanju mobilnih omrežij 6G naj bi imela umetna inteligenca. Ta naj bi namreč skrbela za upravljanje nove tehnologije in za zagotavljanje hitrega prenosa podatkov.

Vas zanima več iz te teme?
mobilna telefonija

Prijavi napako v članku