Računalništvo, telefonija
20.12.2018 09:14

Deli z drugimi:

Share

Se bomo v prihodnosti vozili v električnem predoru?

Električni predor naj bi znatno pohitril potovanja po mestih.
Električni predor naj bi znatno pohitril potovanja po mestih.

Elektrifikacija takšnih in drugačnih prevoznih sredstev je zadnja leta v polnem razmahu. Najbolj seveda izstopajo električni avtomobili, ki jih razvijajo nekatere največje svetovne znamke, poleg njih pa danes obstajajo še električni motorji, električne rolke in električna kolesa. Pri podjetju The Boring Company pa so šli še korak dlje, saj so predstavili prvi električni predor, po katerem je poskusno zapeljalo posebej prilagojeno električno vozilo Tesla Model X.

Prvi električni pogon je bil zgrajen med parkiriščem podjetja SpaceX v Hawthornu v jugozahodnem delu ameriškega velemesta Los Angeles do bližnje poslovne cone. Izgradnja 1,8 kilometra dolgega predora s premerom 3,65 metra seveda ni bila poceni, saj je moralo podjetje The Boring Company zanjo odšteti kar preračunanih 8,8 milijonov evrov. Električni tunel sicer deluje na način, da električni avtomobil s posebnim dvigalom najprej spustimo v predor, ga postavimo na tračnice, ki mu omogočajo, da potuje s hitrostjo do 240 kilometrov na uro.

Električni tunel naj bi dejansko poskrbel za to, da bodo potniki lahko na končen cilj prišli precej hitreje kot pa z uporabo običajnih cest. V mestu namreč ni mogoče voziti s hitrostjo 240 kilometrov na uro, poleg tega so prometni zastoji nekaj povsem običajnega.


Prijavi napako v članku