Digitalizacija
08.07.2021 11:00
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V digitalni dobi potrebujete varno digitalno banko

V dobi digitalizacije tudi od banke pričakujemo, da bomo lahko vse opravili na daljavo, pa naj bo to odprtje računa ali najem kredita.

Svet se vse hitreje digitalizira in temu trendu sledijo tudi banke. Čas korone je digitalizacijo dodatno pospešil in že danes lahko veliko zadev uredimo na daljavo. Tudi v bankah, ki so sicer zelo regulirane.

Hitro so bili pripravljeni na novo realnost

»V Sberbank banki smo že v prvem koronskem valu ustvarili prvi sklop digitalnih naročil na daljavo za obstoječe uporabnike. Omogočili smo jim naročilo mobilne banke mSberbank SI, naročilo spletne banke eSberbank SI ter naročilo storitve Flik z ustreznim avtentikacijskim sredstvom brez obiska poslovalnice,« nam pove Barbara Franko, vodja oddelka Digitalno bančništvo v Sberbank banki d.d. V drugem sklopu so omogočili predčasno menjavo zlate kreditne kartice Ideal in druge ugodnosti.

Odprite račun od doma

Danes lahko v Sberbank banki popolnoma elektronsko brez obiska poslovalnice odprete račun. Izbirate lahko med štirimi bančnimi računi – Direkt, Klasični, Študentski ali Upokojenski, ki jih brezplačno odprete prek mobilnega telefona ali osebnega računalnika ter oddate digitalni podpis na daljavo.

Račun v Sberbank banki lahko odprete od kjer koli, vzelo pa vam bo le nekaj minut.

Najprej morate ustvariti svoj Rekono račun za elektronsko identifikacijo. Ta račun vam omogoča varno elektronsko poslovanje na daljavo tudi pri drugih ponudnikih storitev. Za prijavo v Rekono potrebujete le e-naslov, mobilno in davčno številko. Nato bančni račun naročite prek spletnega obrazca.

Eden ključnih korakov v postopku je video identifikacija. Ob video klicu morate imeti dostop do vašega osebnega dokumenta in mobilnega telefona. Po uspešni video identifikaciji in preverjanju oddanih podatkov s spletne vloge sledi podpis pogodbene dokumentacije.

Pred aktiviranjem vašega novega računa boste prek elektronske pošte prejeli navodila za nakazilo manjše vsote iz računa, ki ga imate odprtega pri slovenski banki. Po prejetem nakazilu manjše vsote vam v banki aktivirajo račun in spletno oziroma mobilno banko ter varno posredujejo dostopne podatke. Vaše poslovanje z novim računom je do obiska v poslovalnici omejeno na 15.000 evrov.

Varno elektronsko poslovanje na daljavo

Pri Sberbank banki za varno poslovanje na daljavo uporabljajo že omenjeno e-identiteto Rekono. Ko uporabnik ustvari svoj Rekono račun, ima na začetku še nizko raven zaupanja, ki jo nato z video identifikacijo dvigne na srednjo raven, to pa zadostuje za podpis določene pogodbene dokumentacije z naprednim digitalnim podpisom. Najvišjo, visoko raven zaupanja v e-identiteto Rekono, s katero lahko na daljavo opravlja vse podprte storitve pa stranka pridobi ob osebni identifikaciji v bančni poslovalnici.

Za vas bo pomembno, da lahko z Rekono e-identiteto ustrezne ravni zaupanja vstopite v spletno ali mobilno banko, podpišete plačilni nalog ali pogodbo preko mobilne aplikacije Rekono One Pass ali preko spletnega portala in na daljavo, brez obiska poslovalnice uredite še vrsto zadev. Različne storitve lahko urejate glede na raven zaupanja.

Na raven zanesljivosti elektronske identitete vpliva več elementov oziroma kriterijev. Poznamo 3 ravni zaupanja v sredstva e-identifikacije:

  • nizka, kjer je zaupanje omejeno; namen je zmanjšati nevarnost zlorabe ali spreminjanja identitete;
  • srednja, katere namen je znatno zmanjšati nevarnost zlorabe ali spreminjanja identitete;
  • visoka, katere namen je preprečiti nevarnost zlorabe ali spreminjanja identitete; ko dosežemo to stopnjo, lahko upravljamo z vsemi storitvami.

Komitenti Sberbank banke lahko na daljavo opravljajo veliko bančnih storitev, za katere so še lani morali v poslovalnico. Upravljanje svojih financ še nikoli ni bilo enostavnejše. Frankova nam zaupa, da banka ne počiva na lovorikah, zato že pripravlja nadgradnjo portala Moja Sberbank, kjer bodo v enem uporabniškem portalu združeni podatki komitenta in ostali podatki, ki bodo zanj relevantni. Sproti pa bodo dodajali še nove storitve.

Več najdete na www.sberbank.si. (P.R.)

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Sberbank banka d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri Sberbank banka d.d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Sberbank logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Sberbank banka d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRICEPILOT d.o.o.

Triglavska cesta 36, 4240 Radovljica, Tel: 031 312 038
Price Pilot je slovenska platforma za spletno naročanje v salonih, zdravstvenih ordinacijah, avtoservisnih delavnicah in pralnicah. Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
DATA Com. d.o.o. vzdržuje večje nakupovalne centre in izdeluje klišeje za podjetja, ki tiskajo na flekso ali suhi platformi. Več

REVOLVER d.o.o.

Glavni trg 30, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 04 022 55 39 ali 051 202 002
O oglaševalski agenciji Revolver Revolver d.o.o. je agencija, ki na področju spletnega nastopa in digitalnega marketinga deluje že od leta 2008. Smo specialisti za izdelavo spletnih ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več