Računalništvo, telefonija
09.04.2018 06:43

Deli z drugimi:

Share

Samsung pripravljen na 7-nm tehnologijo. Kaj nam bo ta pravzaprav prinesla?

Prve čipe v 7-nm tehnologiji bodo izdelali v Samsungovi južnokorejski tovarni Hwaseong.
Prve čipe v 7-nm tehnologiji bodo izdelali v Samsungovi južnokorejski tovarni Hwaseong.

Podjetju Samsung gre več kot odlično pri razvoju proizvodnega procesa v 7-nanometrski tehnologiji, saj za kar šest mesecev prehiteva napovedi na tem področju. Njegovim inženirjem je namreč že uspelo zaključiti s fazo razvoja, kar mu na tem področju daje izjemno prednost pred konkurenco. Zato ne preseneča, da mu je uspelo že zagotoviti prvega kupca nove tehnologije in to je kar podjetje Qualcomm, ki velja za enega največjih proizvajalcev čipovji na svetu.

Podjetje Samsung trdno verjame v prednosti, ki jih prinaša proizvodni proces v 7-nanometrski tehnologiji, saj je vanj investiral kar preračunanih 4,8 milijarde evrov. Tu je šlo za investicije v tehnologijo imenovano Extreme Ultraviolet v južnokorejski tovarni Hwaseong. Pri podjetju Samsung so prepričani, da bo novi proizvodni proces dokončan v drugi polovici naslednjega leta, prva množična proizvodnja novih čipovlji pa bo stekla v teku leta 2020.

Prvi proizvodni proces z novo tehnologijo bo imenovan Low Power Plus, podjetje Samsung pa ga bo izvajalo z uporabo ekstremne ultravijolične litografije. Uporaba 7-nanometrske tehnologije bo vsaj po zagotovilih podjetja Samsung omogočila izdelavo do 40 odstotkov manjših čipovji, kot z uporabo zdajšnje 10-nanometrske tehnologije. Poleg tega bodo ta za do 10 odstotkov zmogljivejša, pri delovanju pa bodo v povprečju porabila za okoli 35 odstotkov manj električne moči.

Na spletu se že govori o tem, da naj bi podjetje Samsung nov 7-nanomerski proizvodni proces uporabil za izdelavo procesorja Snapdragon 855 za podjetje Samsung, pri čemer bodo prvi primerki nared že proti koncu letošnjega leta oziroma v prvih mesecih naslednjega. Sprva bodo ti izdelani le v Samsungovi južnokorejski tovarni Hwaseong, saj ta je edina, ki ima na voljo ustrezno tehnologijo.


Prijavi napako v članku