Telefoni
21.09.2011 12:49
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

S programom do polovico daljše avtonomije mobilnikov?

Jeza nad kratko avtonomijo pametnih mobilnih telefonov bo kmalu povsem odveč!
Jeza nad kratko avtonomijo pametnih mobilnih telefonov bo kmalu povsem odveč!

S sodobnimi pametnimi mobilnimi telefoni lahko počnemo marsikaj. Na njih lahko poganjamo zanimive računalniške igre z bogato grafiko in raznovrstne programe, dostopamo do svetovnega spleta, zajemamo visokoločljive posnetke, uporabljamo navigacijski sistem GPS in še bi lahko naštevali. Zato nas niti ne bi smelo presenečati, da jim vgrajena baterija ne more zagotavljati večdnevne avtonomije.

To se utegne kmalu spremeniti. Raziskovalci michiganske univerze so namreč pripravili nadvse zanimiv sistem za upravljanje z energijo. Ta naj bi večini pametnih mobilni telefonov povečal avtonomijo delovanja za okoli 44 odstotkov. Tu gre za sistem E-MiLi (Energy-Minimizing Idle Listening), ki ob neaktivnosti mobilnika frekvenco notranje ure zmanjša na šestnajstino privzete vrednosti. Številne raziskave so namreč pokazale, da precejšnji del dragocene električne energije napravice porabijo ravno v mirovanju.

Mobilnik bo v stanju globoke pripravljenosti ostal toliko časa, dokler ne bo prejel klica oziroma sporočila. Ker morajo ta sporočila vsebovati »glavo« z navodili o ponastavitvi notranje ure oziroma oscilatorja, mora biti napredni sistem »nameščen« na obeh mobilnikih. Raziskovalci michiganske univerze so zato razvili posebno strojno kodo za podpisovanje in programsko opremo za upočasnjevanje ure, ki bi ju lahko namestili na praktično vsak pameten mobilni telefon. Ali bo novi sistem zaživel v praksi, je seveda v največji meri odvisno predvsem od proizvajalcev mobilnih aparatov.


Prijavi napako v članku