Računalništvo, telefonija
16.06.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

S filtrom za zasebnost boste zaslon videli samo vi

.. Zagotovo vas je že kdaj zmotilo, ko je kdo pogledoval proti vašem zaslonu, pa naj je bilo to na delovnem mestu za računalnikom ali na avtobusu, ko ste imeli v rokah mobilni telefon. Povemo vam, da obstaja rešitev ..
S filtrom za zasebnost boste zaslon videli samo vi
S filtrom za zasebnost boste zaslon videli samo vi

Predstavljajte si: ste za računalnikom, tablico ali mobilnim telefonom. Verjamemo, da želite vsebino, ki jo gledate, ohraniti zase. Predvsem, če gre za občutljive podatke, gesla, spletno banko in podobno. Povemo vam, da obstaja rešitev, ki vam zagotavlja, da boste tisto, kar je na zaslonu, videli samo vi. Če bo kdo od strani pogledoval k vam, bo videl črn zaslon (sicer obstaja možnost tudi nekaterih drugih odtenkov).

Zaščita pred radovednimi pogledi

V podjetju 3M so razvili napredno optično tehnologijo, ki zagotavlja zasebnost in zaščito zaslona ter ji zaupajo po vsem svetu – filtre za zasebnost (privacy filters). Lahko bi rekli, da je to vaša prva obrambna linija pred tako imenovanimi vizualnimi hekerji.

Kaj vizualni heker počne? Pogleduje v zaslon vaše naprave in zbira informacije. Lahko so to zaupne informacije podjetja, za katerega delate, vaša gesla za dostop do aplikacij … Pravzaprav je pridobiti informacije na ta način zelo preprosto. Predvsem zato, ker na to skoraj nihče ni posebej pozoren. Da, seveda nas moti, ko kdo “bulji” v zaslon naše naprave, a pogosto temu ne posvečamo posebne pozornosti oziroma se ne popolnoma zavedamo škode, ki lahko s tem nastane.

Rešitev za skoraj vsako napravo

Predstavljajte si, da se na letalu prijavljate na neko spletno stran ali berete zaupne podatke. Ali pa gledate karkoli drugega in na želite, da pogledi drugih zaidejo na vaš zaslon. Pri 3M vedo, da vam je mar za zasebnost, in da je ta vedno bolj pomembna, zato so se odločili, da bodo z inovativno tehnologijo vizualnim hekerjem preprečili pogledovanje na vaš zaslon, hkrati pa uporabniku zagotovili jasen pogled brez kakršnihkoli motenj. Tako bo tisti, ki bo zaslon gledal od strani, videl črnino, uporabnik pa jasno sliko. Zaslon je zaščiten pred pogledi že od kota 30 stopinj naprej.

Na voljo so izdelki za večino naprav vseh blagovnih znamk in vseh velikosti zaslonov. Filtre za zasebnost lahko namestite tako za monitorje namiznih računalnikov, kot za prenosne računalnike, tablice in pametne mobilne telefone. Imajo torej tudi takšne, ki se lahko uporabljajo na zaslonih na dotik. Filtre lahko namestite na monitorje in prenosnike velikosti od 10,1 palca (25,65 centimetra) do 43 palcev (109,22 centimetra). Seveda zaslon ščitijo tudi pred fizičnimi dejavniki in hkrati izboljšajo kakovost slike.

Pravzaprav je število naprav, za katere so ti izdelki primerni, kar impresivno – več kot 40.000, zato obstaja velika verjetnost, da imajo pravega tudi za zaščito vašega zaslona pred radovednimi pogledi nepridipravov. Tako bodo zasebni podatki tudi ostali zasebni.

Zlahka do informacij

3M je med drugim sponzoriral raziskavo, v kateri so v pisarne sodelujočih podjetij poslali sovražnika pod krinko, ki je informacije zbiral samo z vizualnimi sredstvi, torej je samo opazoval. V kar 88% primerov je prišel do želenih občutljivih informacij.

Danes je vizualna zasebnost na tehnoloških napravah pomembnejša kot kadarkoli. Zaupne informacije, prikazane na zaslonih, so šibka točka v marsikaterem podjetju.

Koliko obiskovalcev je vsak dan v vaši pisarni? Osebnih podatkov na vašem zaslonu ne vidijo zgolj zaposleni, ampak potencialno vsak, ki stopi v pisarno.

Nevarnosti vizualnega hekinga so prisotne tako v pravkar omenjenih pisarnah, kot na javnih mestih, kot so letališča ali kavarne. Prav tako so podatki na zaslonih računalnikov navadno občutljivega značaja v zdravstvenih ustanovah, v ustanovah, ki se ukvarjajo s financami, pa tistih na področju izobraževanja. Z uporabo filtrov se tudi upošteva GDPR oziroma Splošno uredbo EU o varstvu podatkov in dosega ISO27001 standarde.

Tudi, kadar pred seboj nimamo informacij, ki jih drugi ne bi smeli videti, nam je neprijetno, ko kdo pogleduje proti našemu zaslonu, zato so filtri za zasebnost idealna rešitev tudi za takšne neprijetne situacije.

Za nakup tega nadvse uporabnega izdelka se obrnite na podjetje Zelinka d.o.o.: https://www.zelinka.si/. (P.R.)


Prijavi napako v članku