Računalništvo, telefonija
15.02.2012 06:05
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

S črno skrinjico v avtomobilu do cenejšega zavarovanja?

Bi namestili črno skrinjico v zameno za cenejše avtomobilsko zavarovanje?
Bi namestili črno skrinjico v zameno za cenejše avtomobilsko zavarovanje?

Zasebnost si bodo kmalu lahko privoščili le še bogataši. Povprečni državljani se moramo že sedaj odreči delčku zasebnosti v korist raznih popustov v nakupovalnih centrih (kartice zvestobe). Kmalu se bomo po vsej verjetnosti morali odreči še zasebnosti pri uporabi avtomobila. Na Otoku namreč že ponujajo avtomobilsko zavarovanje, kjer voznik plača glede na to, kako vozi (pay-how-you-drive).

Nadvse neobičajno avtomobilsko zavarovanje so pripravili pri otoškem avtomobilskem združenju AA. Tu pravzaprav gre za to, da je višina premije zavarovanja odvisna izključno od tega, kako voznik upravlja z avtomobilom med vožnjo. Vozniki, ki na primer vozijo počasneje in manj sunkovito, plačujejo precej manj od tistih, ki radi držijo pedal plina do konca ter neprestano pospešujejo in zavirajo. To je po eni strani razumljivo, saj vozniki, ki vozijo počasneje in manj sunkovito, dejansko povzročijo zelo malo prometnih nesreč.

Nadzor nad načinom vožnje izvaja črna skrinjica, ki jo vozniku vgradijo v njegov avtomobil. Ta meri in beleži hitrost, moč zaviranja ter lokacijo vozila. Če voznik vozi avtomobil počasneje in manj sunkovito, lahko na leto prihrani, verjeti ali ne, do tisoč evrov. To naj bi bilo pisano na kožo tako manj premožnim kot voznikom začetnikom, ki so primorani plačevati astronomsko visoke zavarovalne premije. Slaba stran takega avtomobilskega zavarovanja, poleg posega v zasebnost, je ta, da bodo v primeru prometne nesreče, ti podatki na osnovi sodnega naloga romali v roke policistov.


Prijavi napako v članku