Računalništvo, telefonija
03.11.2010 06:20
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Rusija kmalu z lastnim operacijskim sistemom

Dimitrij Medvedjev ne zaupa Microsoftovim operacijskim sistemom Windows.
Dimitrij Medvedjev ne zaupa Microsoftovim operacijskim sistemom Windows.

V začetku lanskega leta so se na svetovnem spletu pojavile prve govorice, da naj bi ruska vlada imenovala posebno skupino programerjev, ki naj bi za celoten ruski narod pripravili lasten operacijski sistem. Novi sistem naj bi temeljil na odprtokodnem sistemu Fedora, saj naj bi rusko vodstvo že tedaj navezalo stike s podpredsednikom divizije EMEA podjetja Red Hat. Poleg tega naj bi skupina razvijalcev pripravljala še bogato paleto brezplačne programske opreme, ki naj bi bila pisana na kožo potrebam lokalnih prebivalcev.

Spletne govorice so se po slabih dveh letih vendarle izkazale za resnične. Ruska vlada je namreč priznala razvoj lastnega operacijskega sistema. Z njim želi doseči predvsem nižje stroške na račun neplačevanja pregrešno dragih licenc, večjo informacijsko varnost in manjšo odvisnost od Microsoftovih operacijskih sistemov Windows. Za razvoj lastnega operacijskega sistema, ki bo seveda temeljil na osnovi Linuxa, bo ruska vlada primaknila kar 3,5 milijonov evrov sredstev.

Pri tem velja še omeniti, da Rusija ni edina država, ki pripravlja lasten operacijski sistem. Za to sta se pred časom odločili še Kuba in Kitajska. Slednja je šla še nekoliko dlje, saj zanj pripravlja celo namenski procesor. Ta naj bi bil povsem varen tako pred zunanjim fizičnim napadom kot pred samodejnimi škodljivimi programskimi kodami.


Prijavi napako v članku