Telefoni
02.08.2013 06:12
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Rusi z naprednim sistemom za razkrivanje ukradenih mobilnikov

Tatovom mobilnih telefonov bo v Rusiji trda predla, saj bo moskovska policija kmalu pričela uporabljati mobilne naprave za oddaljeno prebiranje podatkov, shranjenih na telefonskih karticah SIM. Naprava oddaljeno prebira podatke tudi v primeru, ko je mobilni telefon izključen.
Tatovom mobilnih telefonov bo v Rusiji trda predla!
Tatovom mobilnih telefonov bo v Rusiji trda predla!

Moskovska policija je naznanila, da bodo njihovi zaposleni na terenu kmalu pričeli uporabljati posebne mobilne naprave, ki bodo strah in trepet uličnih nepridipravov. Z njihovo pomočjo bodo namreč lahko policisti iz razdalje do petih metrov »prebirali« podatke shranjene na telefonskih karticah SIM, kar jim bo omogočalo lažje iskanje ukradenih pametnih mobilnih telefonov na terenu. Nadzorne naprave bo moskovska policija postavila na vse bolj »oblegane« javne kraje, te pa bodo povezane s policijskimi postajami. Policisti bodo v primeru prejema obvestila o ukradenem mobilniku z nadzornimi kamerami »razkrili« nepridipravega in ga privedli pred sodno vejo oblasti.

Zagovorniki človekovih pravic pričakovano niso nič kaj zadovoljni z novo sledilno napravo moskovske policije, saj menijo, da bo ta omogočala sledenje posameznikom brez sodne odločbe. Policisti bodo namreč z novostjo »sledili« pomnilniški kartici SIM, ki je last ponudnika storitev mobilne telefonije, in ne neposredno posamezniku. Možnost zlorab naj bi bila visoka, še posebno pa zaradi tega, ker lahko naprava oddaljeno prebira podatke shranjene na telefonski kartici SIM tudi v primeru, ko je mobilni telefon izključen.


Prijavi napako v članku