Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
30.08.2022 15:42

Deli z drugimi:

Share

Robotski sesalniki Roomba postali še pametnejši

Priljubljeni robotski sesalniki ameriškega podjetja iRobot, ki nas osvobodijo nadvse nepriljubljenega domačega opravila, so se sposobni učiti, prilagajati in postajati iz dneva v dan boljši. Pridobili so celo funkcije, ki se jih boste nekateri še posebej razveselili.

Ste se že kdaj vprašali, zakaj vse več naprav označujemo za pametne? Velikokrat namreč pridevnik nima nič skupnega z njihovimi dejanskimi sposobnostmi. Kar pa ne velja za robotske sesalnike, med katerimi so sinonim roboti Roomba ameriškega podjetja iRobot. Že prvi je moral biti pameten, da je prepoznal prostor in se v njem uspešno izmikal takšnim in drugačnim oviram, ki so ga motile med sesanjem. Kasneje je inteligenca robota, ki se manifestira skozi njegovo programsko opremo, skokovito naraščala tako rekoč ob vsaki prestavitvi nove generacije. Toda do prelomnega preboja je prišlo, ko je dobil robot sposobnost povezave v internet in rednih nadgradenj.

Sesanje je osnovna dejavnost robotskega sesalnika. Da je optimalno, učinkovito in za čim manj moteče, pa so zaslužne obstranske funkcije, ki jih mora izdelovalec ravno tako prilagajati in nadgrajevati. Glede tega je letošnje leto izredno pomembno. Sesalniki Roomba in pomivalci tal Braava namreč dobivajo različico programske opreme iRobot Genius Home Intelligence 4.0, katero je direktor podjetja Colin Angle ob napovedi leta 2020 opisal kot »lobotomijo in zamenjavo inteligentnih sistemov v vseh robotih«. Nadgradnja poteka postopno. Odvisne so od zmogljivosti in tipal, s katerimi so opremljeni različni modeli. Kaj to pomeni in katere funkcije boste najbolj veseli? Pojdimo lepo po vrsti.

»Živjo Siri«

Prvič v zgodovini obstoja se znajo roboti podjetja iRobot sporazumevati z Applovo digitalno pomočnico Siri. Ta se pridružuje Googlovi in Alexi, prek katerih smo jih lahko že do sedaj glasovno upravljali. Zaenkrat so na voljo preprosti ukazi za začetek dela, zaustavitev, premor, nadaljevanje in vrnitev na polnilno postajo. A ker je integracija v Applov sistem popolna, lahko v prihodnje pričakujemo dodatne možnosti, kot je pošiljanje robota v posamezne sobe tlorisa stanovanja in podobno.

Posodobitev boste nadvse veseli tisti, ki se spogledujete z nakupom nove generacije sicer zmogljivih, vendar cenovno bolj dostopnih robotov brez kamere in navigacije temelječe na njej. Takšen je na primer model Roomba i3, pri katerem je marsikdo pogrešal možnost shranjevanja tlorisa (zemljevida) prostora. Z novo programsko opremo naj bi njegovi nasledniki pridobili tudi to sposobnost.

Roomba zdaj vidi še več

Nadgradnja zmogljivejših robotov, ki za navigacijo kot osrednje tipalo uporabljajo kamero, bo še pestrejša. Med lastniki domačih ljubljenčkov zaradi zaznave »nezgod« priljubljen sesalnik Roomba j7 bo dobil sposobnost prepoznave oblačil in brisač, ki ste jih po nesreči ali kako drugače pustili na tleh. Naslednja pomembna in sila uporabna novost je nastavljanje načina čiščenja za vsako sobo posebej. Po želji boste lahko v aplikaciji na tlorisu na primer določili, naj robot posesa ali pomije površino hodnika dvakrat, medtem ko naj površino sob očisti samo enkrat. Funkcija je na voljo za modele Roomba s9, j7, i7 in naslednike modela i3 ter pomivalce tal Braava Jet m6. V primeru modela Roomba s9, bo mogoče za vsako sobo posebej nastaviti še moč sesanja, medtem, ko bo pri pomivalcu Braava na voljo izbira med tremi stopnjami doziranja tekočine in prekrivanja pasov brisanja.

Še dve pomembni in hkrati uporabni funkciji moramo omeniti. Prva je »ne moti«, s katero določimo čas, na primer čez dan, ko delamo od doma, ali pa zvečer, ko damo otroke spat in si ne želimo, da bi nas motilo brnenje sesalnikaDruga funkcija pa omogoča zaklepanje gumbov na ohišju robota, da jih ne morejo pritisniti otroci ali domači ljubljenčki in s tem prekiniti oziroma zagnati sesanja. V tem primeru je upravljanje robota še vedno mogoče prek aplikacije.

Nadgradnja programske opreme poteka postopoma in bo predvidoma dokončana do konca leta. Prepričani pa smo, da ne bo ne prva ne zadnja in bodo roboti Roomba in Braava tudi v prihodnje pridobivali nove funkcije, ki bodo prispevale k učinkovitosti čiščenja in udobju oziroma preprostosti uporabe domačega pomočnika, brez katerega si marsikatera sodobna družina ne zna več predstavljati življenja.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ANDECO d.o.o.

Industrijska cesta 33, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 22 22
Podjetje ANDECO d.o.o. je nastalo leta 1991. Andeco d.o.o. je zastopnik in distributer več vrst svetovno priznanih znamk. Med njimi izpostavljamo nekaj najpomembnejših: Camelion, ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več
Srebrni partner

Secop d.o.o.

Vojkova cesta 77, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 73 80
Z več kot 20 letnimi izkušnjami lahko Secop d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. Ponujamo: Vodilno svetovno blagovno znamko ... Več
Zlati partner

VERACOMP d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 50
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več