Računalništvo, telefonija
06.10.2012 13:20

Deli z drugimi:

Share

Robotska obleka z umetnimi mišicami

Robotska obleka naj bi precej olajšala vsakodnevna opravila!
Robotska obleka naj bi precej olajšala vsakodnevna opravila!

Pri številnih opravilih doma in po svetu je potreben precejšen fizični napor. Zaradi tega so študentje tokijske fakultete znanosti (Tokyo University of Science) že leta 2009 pripravili inovativno robotsko obleko, ki za nekajkrat poveča moč dotičnega osebka, ki jo uporablja. To napajajo baterije in preko namenskih tipal zazna premike mišic ter jim pomaga pri premiku v želeno smer.

Kot vse kaže, bo robotska obleka tokijske fakultete znanosti kmalu nared za prodajo. Ta je bila namreč na letošnjem sejmu Ceatec 2012 prvič predstavljena s strani njihovega laboratorija Koba Labjavnosti. Robotska obleka tehta vsega skupaj le devet kilogramov in za dvigovanje težkih bremen uporablja umetne mišice (McKibben).

Da je robotska obleka resnično uporabna, je na sejmu Ceatec 2012 dokazal njihov predstavnik na praktičnem primeru. Ta je z njeno pomočjo brez težav prenašal tovor teže 50 kilogramov. To mu brez namenske robotske obleke seveda ne bi nikoli uspelo. Delovanje zanimive robotske obleke si lahko ogledate na spletnem naslovu http://goo.gl/suOFq.

Robotsko obleko bodo seveda znali ceniti predvsem starejši ljudje, saj jim bo ta v veliko pomoč pri opravljanju raznovrstnih opravil. Razvoj naprav za pomoč starejšim ljudem je logična poteza raziskovalcev, saj se starostna meja v deželi vzhajajočega sonca zvišuje, kajti vse manj japonskih družin se odloča za otroka. To seveda drži tudi za celotno zahodno Evropo.


Prijavi napako v članku