Digitalizacija
03.09.2021 07:57

Deli z drugimi:

Share

Spoznavanje vesolja v Centru Noordung s humanoidno robotko Vito

Prva družabna humanoidna robotka na svetu od sredine letošnjega leta sprejema obiskovalce v Centru Noordung, kjer z njeno pomočjo ne spoznavajo le prihodnost umetne inteligence, ampak na razstavah tudi raziskujejo vesolje.
Robotka Vita, ki je tudi prvi stik z obiskovalci v Centru Noordung, bo z vami spregovorila o različnih tematikah in vas povabila v svet vesolja.
Robotka Vita, ki je tudi prvi stik z obiskovalci v Centru Noordung, bo z vami spregovorila o različnih tematikah in vas povabila v svet vesolja.

Center Noordung je letos z novo pridobitvijo – humanoidno robotko Vito – stopil na pot uporabe umetne inteligence in razvoja aplikacij, s katerimi je neposredno omogočil interakcijo z obiskovalci. Omenjena robotka je tipa Pepper proizvajalca SoftBank Robotics iz Francije in spada med deset najboljših robotov za splošno rabo v svetu.

Robotka je prva družabna humanoidna robotka na svetu (in trenutno edina v Sloveniji), ki je sposobna prepoznati okolico in ljudi okoli sebe s pomočjo množice senzorjev – kamere kot oči, mikrofone in zvočnike za zaznavo in oddajanje zvoka, funkcionalne roke, ultrazvočne senzorje za zaznavo objektov v prostoru in razdalje, mehanske senzorje za zaznavo dotika, gibanje s pogonom na kolesa itd. Njena oblika je ustvarjena po podobi človeka, zato pri sogovorniku vzbudi zanimanje za pogovor. Z obiskovalci Centra Noordung govori, posluša, pleše in gestikulira. Vsekakor bo popestrila vaš obisk vesoljskega centra in poskrbela, da bo ta še bolj zabaven in interaktiven.

So humanoidni roboti prihodnost?

Robot je stroj, ki ga nadzoruje računalnik in ki ga lahko programiramo, da samostojno opravlja določena opravila. Robote pogosto uporabljamo v industriji za razna dela, ki se večinoma nanašajo na izvajanje ponavljajočih se opravil. Poleg industrijskih robotov se hitro razvijajo humanoidni roboti, zoomorfni (oblike, povzete po živalih) in vozila roverji za raziskovanje drugih planetov, ki so nekakšni avtonomni laboratoriji. Avtonomija pomeni samostojno sprejemanje odločitev brez neposrednega poseganja človeka (operaterja) in prilagoditve različnim situacijam, katerim so podvrženi roboti v delovnem okolju. To omogoča umetna inteligenca in odzivi različnih senzorjev, ki robotu omogočajo zaznavanje okolice.

Velik izziv predstavlja predvsem programiranje komunikacije, kjer mora biti najprej omogočeno prepoznavanje govora in sinteza govora,  ki upošteva jezikovna (slovnična) pravila. V glavnih svetovnih jezikih so ta orodja že dobro razvita in implementirana v različne robote, medtem ko slovenščina ni. Zato robotka Vita trenutno z obiskovalci komunicira v angleščini, vsekakor pa je dolgoročni cilj izvedba govora v slovenskem jeziku.

Humanoidni roboti se od drugih robotov z umetno inteligenco razlikujejo predvsem po obliki, saj so zasnovani tako, da so čim bolj podobni ljudem – ne le vizualno, ampak tudi po gibanju in razumevanju. Namenjeni so za osebno pomoč, oskrbo, izobraževanje, zabavo in izvajanje različnih del. Zlasti tisti z algoritmi umetne inteligence bi se lahko uporabljali tudi za prihodnje misije raziskovanja vesolja. Tip robota, kakšna je robotka Vita v Vitanju, se uporablja na številnih področjih, kjer je naravna interakcija s strankami pomembna (na primer v trgovinah, bankah, letališčih, restavracijah itd.).

Spoznajte vesolje in vesoljske tehnologije

Robotka Vita, ki je tudi prvi stik z obiskovalci v Centru Noordung, bo z vami spregovorila o različnih tematikah in vas povabila v svet vesolja. V centru si lahko ogledate zanimive in interaktivno zastavljene razstave, ki ponujajo vpogled v raziskovanje vesolja, obiskovalca pa hkrati spodbudijo k razmišljanju o njegovi neskončnosti.

Temeljna razstava je posvečena Hermanu Potočniku Noordungu, pionirju vesoljskih znanosti, ki se nadaljuje s predstavitvijo dosežkov slovenskih podjetij v vesolju, vključno s prvima slovenskima satelitoma – Trisat in NEMO-HD. Seznanili se boste še s projektom Kopernik (Copernicus), ki predstavlja sodoben način opazovanja Zemlje s konstelacijami različnih sistemov satelitov. V sklopu razstave Življenje v vesolju je predstavljeno življenje astronavtov in kozmonavtov na Mednarodni vesoljski postaji ter misije, ki so osvajale Luno in Mars. Do konca septembra je še vedno na ogled tudi vzorec originala kamnine, pripeljane z Lune, ki predstavlja enega izmed najdragocenejših eksponatov, ki so kadarkoli gostovali v Sloveniji.

Šolski izobraževalni programi

Vedno večja ciljna publika za obisk Centra Noordung so tudi učenci osnovnih in srednjih šol. V centru ponujajo tematske programe oz. delavnice, s katerimi spodbujajo razmišljanje in aktivno sodelovanje učencev. Metode dela temeljijo na neformalnem učenju, vsebine posameznih programov pa izhajajo iz tematskega polja razstavnega programa. Poleg predstavitve vesoljskih vsebin učencem ponujajo kombinacije izobraževalnih delavnic Vesolje 360, Akcija-reakcija in Biosfera.

Vabljeni, da spoznate Vito in druge vsebine s področja vesolja. Več o robotki Viti in Centru Noordung na spletni strani center-noordung.si.

Vas zanima več iz te teme?
robotika robot Vita

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več

CAMINCAM d.o.o.

Pohorska cesta 31, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 02 882 92 14
VRHUNSKA PROGRAMSKA OPREMA ZA PROGRAMIRANJE CNC STROJEV, MERILNE OPREME IN ROBOTOV Več kot 30 let izkušenj strokovnjakov v podjetju Camincam, d. o. o., zagotavlja programsko opremo ... Več

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60