Računalništvo, telefonija
17.04.2020 10:55
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Robot, ki z UV-C svetlobo dezinficira prostore in površine, zdaj tudi v slovenski bolnišnici

Koronavirus je v nekaj tednih spremenil svet in način, kako gledamo nanj. Zdravje ljudi je ogroženo, marsikatero podjetje je moralo vsaj začasno zapreti svoja vrata. Hitro se je pojavilo tudi vprašanje, kako razkuževati predmete, celotne prostore … Na srečo obstajajo učinkovite rešitve, ki pa jih, primerno času, v katerem živimo, zdaj še izpopolnjujejo.
Robot, ki z UV-C svetlobo dezinficira prostor, zdaj tudi na Onkološkem inštitutu v Ljubljani.
Robot, ki z UV-C svetlobo dezinficira prostor, zdaj tudi na Onkološkem inštitutu v Ljubljani.

Pred izbruhom pandemije je le redko kdo slišal za robota, ki z UV-C svetlobo dezinficira prostor, zdaj pa je to postala realnost. UV-C robot predvsem nadgradi običajno čiščenje. V prostoru oddaja koncentrirano UVC svetlobo, ki z neposrednim obsevanjem povzroči lomljenje DNK strukture mikroorganizmov in s tem prekine njihovo delitvno sposobnost.

Najprej smo brali o robotih v tujini, zdaj pa so prisotni tudi že v Sloveniji. Pretekli teden so namreč prvega tovrstnega UV-C robota inštalirali pri nas – na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, v bolnišnici, ki zdravi bolnike iz zelo ranljive skupine.

Robot sobo dezinficira v 10-15 minutah, odvisno od površine pristora. V 2-2,5 urah lahko dezinficira 9-10 sob, čas polnjenja baterije pa je približno 3 ure. Življenjska doba UV-C svetilk je 12 000 delovnih ur.

TUKAJ lahko dostopate do treh video posnetkov UV-C robota “v akciji”.

Katera je glavna prednost robota? Avtonomno se giblje po prostoru, dezinficira pa tudi senčna področja, ki jih naprava, ki se po prostoru ne premika, ne more zajeti. Pri doseganju učinkovitosti v boju z mikroorganizmi je to izrednega pomena. Avtonomno gibanje razbremeni osebje in optimizira process čiščenja ter s tem racionalizira delo zaposlenih.

Ne samo, da robot prostor temeljito očisti mikroorganizmov, tudi čas dezinfekcije je v primerjavi s statičnimi napravami krajši. Zaradi mobilnosti namreč avtonomni robot doseže največji učinek v zelo kratkem času.

Močno pripomore k varnosti pacientov

Čas dezinfekcije lahko uporabnik robota po potrebi nastavi. Tovrsten UV-C robot ima lastno baterijo in v času dezinfekcije ne potrebuje priklopa na električno energijo. Seveda ima tudi detektor za ovire, da se jim na svoji poti lahko izogne.

Če govorimo o UV-C robotu, ki tako kot v našem primeru, deluje v bolnišničnem okolju, dezinfekcija močno pripomore k varnosti pacientov. Je hiter, učinkovit in v sobo vstopa samostojno. Pomembno je, da zmanjšuje stopnjo bolnišnično pridobljenih okužb in operativnih stroškov.

V zdravstvenem sektorju so namreč bolnišnične okužbe vse večja težava. Vsako leto se tako po vsem svetu okuži vsaj milijon pacientov. Tisoče jih umre zaradi okužb med hospitalizacijo. Okužbe, pridobljene v bolnišničnem okolju, so tudi razlog za dodatne stroške zdravstvenih ustanov.

Uporaba je enostavna

Uporaba UV-C robota ni samo učinkovita, je tudi enostavna. Nekoliko zahtevnejši je zgolj začetni del – inštalacija robota in kartiranje prostorov. Dolgoročno gledano pa UVC robot razbremeni osebje in učinkovito uniči mikroorganizme. Je dobra naložba za daljše obdobje in zagotovo povrne začetni vložek.

Še zdaleč ni zgolj za bolnišnice

Čeprav je pri nas tovrstni robot v uporabi v zdravstveni ustanovi, pa še zdaleč ni namenjen zgolj uporabi v zdravstvu, ampak je lahko v veliko pomoč tudi v prehrambeni, kozmetični in farmacevtski industriji ter v hotelih in vzgojno-izobraževalnih ustanovah.

Več najdete na www.angiomedic.si


Prijavi napako v članku