Tiskalniki in skenerji
30.06.2009 07:15
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Rezultati najobsežnejše študije reprografskih oddelkov v podjetji

V prvem četrtletju 2009 zabeležena rast prodaje aplikacij zunanjih ponudnikov, nameščenih na Canonovih večfunkcijskih napravah.
V prvem četrtletju 2009 zabeležena rast prodaje aplikacij zunanjih ponudnikov, nameščenih na Canonovih večfunkcijskih napravah.

Canon Europe

je predstavil izsledke najobsežnejše raziskave reprografskih oddelkov v podjetjih. V novem poročilu, ki ga je naročil Canon, so internim tiskarnam namenjeni podatki o razvoju ustvarjalnejših storitev za svoje stranke, poleg tega pa napoveduje trende za prihodnost in analizira možnosti širitve.

Ekipa diplomantov tiskarske smeri Tehnološkega inštituta v Rochestru je pod vodstvom profesorja Franka Romana med decembrom 2008 in februarjem 2009 anketirala skoraj 700 vodij reprografskih oddelkov, kupcev tiskovin in poznavalcev industrije. Rezultat tega obsežnega dela je poročilo Corporate Reprographics: Trends and Opportunities, ki odkriva trenutno stanje reprografskega trga ter napoveduje nadaljnji razvoj glede na analize trendov in s pomočjo računalniške simulacije.

Canonovo poslanstvo v luči korporativne filozofije Kyosei je ohranjati dolgoročna partnerstva s strankami ter podpirati njihovo poslovno rast in razvoj storitev. Ključno vlogo pri tem je imelo Canonovo poročilo Insight Report, objavljeno junija 2008, ki je razkrilo spreminjajoče se stanje komercialnega tiska in začrtalo smernice učinkovitejšega sodelovanja s strankami. S tem novim poročilom Canon poudarja svojo predanost trgu internih reprografskih oddelkov, saj gre za enako pomembno naložbo, kot je bila raziskava komercialnega tiska. Na podlagi poročila bo lahko izboljšal strategijo podpore podjetjem in izboljšal učinkovitost njihove reprografike.

Ključna spoznanja v poročilu so:

· Interni reprografski oddelki podjetjem prihranijo v povprečju 15 odstotkov stroškov zunanjega tiskanja; nekateri bi lahko prihranili do 30 odstotkov, če bi delovali bolj učinkovito.

· Količina interno izdelanih tiskovin se je v zadnjih desetih letih občutno povečala (20 %), kar je posledica večjih zmogljivosti digitalnih tiskalnikov, ki so zamenjali ofsetni tisk in prevzeli vlogo glavne reprografske tehnologije. Poročilo napoveduje, da bo do leta 2012 manj kot 30 odstotkov reprografskih oddelkov uporabljalo ofsetni tisk.

· Število črno-belih izpisov se zmanjšuje. Barvni izpis se je povečal na račun grafikonov, tabel in fotografij. Količina barvnih izpisov je dosegla število črno-belih izpisov.

· Razširitev možnosti vezanja gradiv je glavna priložnost za rast reprografike, saj se vrednost natisnjenih izdelkov s postopki končne obdelave poveča.

· Povečuje se tiskanje velikih formatov, kot so plakati, sejemski panoji, transparenti in drugi marketinški materiali. Leta 1998 noben reprografski oddelek ni ponujal tovrstnih storitev, leta 2008 jih je kar 65,8 odstotka.

· Reprografski oddelki bi morali pogosteje meriti svojo zmogljivost in kakovost ter s tem podati vrednostno oceno svojim matičnim podjetjem. Skoraj 50 odstotkov oddelkov meri svoje zmogljivosti po potrebi. Več kot 15 odstotkov jih tega ne dela.

· Rast interneta je imela močan vpliv na delo oddelkov – leta 2008 je bilo prek interneta posredovanih 65 odstotkov naročil. Mnogi reprografski oddelki so vzpostavili sistem naročanja prek spleta in pri tem zmanjšali število napak, hkrati pa so mnenja, da je možnost posredovanja naročil prek spleta presegla njihova pričakovanja. Poleg tega jih polovica dosega visoko raven zadovoljstva strank.

· Reprografski oddelki počasi prevzemajo tiskanje variabilnih podatkov. 94,1 odstotka vprašanih ima takšno rešitev, najpogosteje zato, ker je bila del kupljenega sistema, vendar jo smatrajo za prezapleteno. V povprečju samo 27 odstotkov reprografskih oddelkov redno uporablja to storitev.

· Zahtevani roki izdelave so se občutno skrajšali. Vse več je povpraševanja po končnih izdelkih v 24 urah ali manj.

Reprografski oddelki so optimistični glede prihodnosti, saj jih skoraj 90 odstotkov pričakuje enako ali povečano količino izpisov. Poročilo zaključuje, da bodo učinkovitost avtomatizacije in delokroga, ki ju omogoča digitalni tisk, ter spletno naročanje povečali zadovoljstvo strank in prihranek stroškov. Svetuje pa, da reprografski oddelki v luči uresničevanja te strategije izobražujejo svoje zaposlene, se na novo pozicionirajo kot komunikacijski svetovalci ter dodajo vrednost svojim storitvam s končno obdelavo in tiskom velikih formatov.

Kljub temu, da 90 odstotkov podjetij meni, da je tisk ključnega pomena in zato reprografskim oddelkom namenjajo več kot 2 odstotka prihodkov, poročilo jasno navaja, da se vodstva podjetij ne zavedajo njihove vrednosti. V poročilu je pomemben tudi podatek, da kljub povečanju dela reprografskih oddelkov v primerjavi z desetletjem nazaj, 50 odstotkov naročil še vedno prevzamejo tiskarne zunaj podjetja, najpogosteje zato, ker gre za zahtevnejši tisk ali kratke roke izdelave.

Interni reprografski oddelki morajo izboljšati svoje storitve in učinkovitost, menijo v Canonu. Zamujajo priložnosti, ker se premalo trudijo razumeti potrebe svojih naročnikov in odgovarjati nanje s storitvami z dodano vrednostjo. Tako priznavajo, da 50 odstotkov zamisli za nove storitve dobijo od dobaviteljev. V Canonu so prepričani, da lahko s kombinacijo digitalnih produkcijskih tiskalnikov, delokrožnih rešitev in prilagojenih storitev razvoja poslovanja reprografskim oddelkom pomagajo izboljšati njihovo poslovanje.


Prijavi napako v članku