Procesorji
13.09.2010 08:01
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Procesor ARM Cortex A15: mobilna revolucija?

Podjetje ARM cilja predvsem na trg mobilne telefonije in dlančnikov.
Podjetje ARM cilja predvsem na trg mobilne telefonije in dlančnikov.

V lanskem letu je bilo prodanih za okoli 90 odstotkov ultramobilnih naprav, ki so za preračunavanje podatkov uporabljale procesorje x86. Kljub temu so strokovnjaki priznanega analitskega podjetja ABI Research prepričani, da naj bi se v naslednjih letih močno okrepil položaj podjetja ARM in njihovih istoimenskih procesorjev.

Napoved analitskega podjetja je vse prej kot brca v temo, saj je podjetje ARM uradno predstavilo tehnične podrobnosti zgradbe njihovega najnovejšega izdelka, ki naj bi v naslednji letih brez večjih težav nasledil priljubljeni procesor Cortex A9. Ta danes poganja veliko večino priljubljenih mobilnih naprav, kot so na primer Apple iPhone in iPad ter mobilne telefone s platformo Android.

Procesor Cortex A15 naj bi bil kos najzahtevnejšim opravilom, saj bo za preračunavanje podatkov uporabljal do štiri procesorske sredice frekvence do 2,5 gigahercev. Te bodo sprva izdelane s pomočjo 32-nanometrske tehnologije. Nekoliko kasneje bo na voljo še 28-nanometrska različica. Za shranjevanje vmesnih izračunov bosta na voljo predpomnilnika L1 in L2 do kapacitete 4 megabajte. Podprta naj bi bila celo virtualizacijska tehnologija.

Enojedrni in dvojedrni procesorji Cortex A15, ki naj bi podatke preračunavali s frekvencami med enim gigahercem in poldrugim gigahercem, bodo namenjeni pametnim mobilnim telefonom in ultramobilnim napravam. Dvojedrni in štirijedrni novici frekvence med enim gigahercem in dvema gigahercema bodo pisani na kožo žepnim in prenosnim računalnikom. Štirijedrni procesorji Cortex A15 frekvence med poldrugim gigahercem in poltretjim gigahercem bodo namenjeni domačim podatkovnim in spletnim strežniškim sistemom.

Prve mobilne in druge naprave, opremljene z revolucionarnim procesorjem ARM Cortex A15, naj bi na trg prispele šele v drugi polovici leta 2012. Podjetje ARM bo kakopak poskrbelo za dokončen razvoj novega izdelka, medtem ko bo izdelava procesorjev prepuščena licenčnim partnerjem. Med njimi bosta zagotovo izstopali podjetji Samsung in Texas Instruments.


Prijavi napako v članku