Računalništvo, telefonija
19.09.2017 09:29
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Revolucionarna baterija električnih vozil bo polna v zgolj 5 minutah

Polnjenje električnih avtomobilov naj bi bilo kmalu primerljivo s klasičnimi avtomobili.
Polnjenje električnih avtomobilov naj bi bilo kmalu primerljivo s klasičnimi avtomobili.

Glede na trende, ki jih je v zadnjih letih opaziti v avtomobilski industriji, vse kaže na to, da je prihodnost avtomobilizma električna. Po mnenju številnih strokovnjakov namreč ti avtomobili ne ponujajo zgolj boljše uporabniške izkušnje od klasičnih na notranje izgorevanje, ampak se v njih skriva kar nekaj novosti in izboljšav, ki bodo poskrbele za boljšo prihodnost tako ljudi kot našega planeta. Ena izmed težav, ki pa še vedno ostajajo, je njihov doseg, saj je avtonomija delovanja električnih vozil pogosto precej krajša od pričakovane oziroma zahtevane. Poleg avtonomije delovanja za voznike še poseben izziv predstavlja polnjenje električnih avtomobilov, saj je za to potrebno veliko časa, kar številne voznike enostavno odvrača od nakupa tovrstnih vozil.

Težavo s (pre)počasnim polnjenjem električnih avtomobilov pa naj bi rešili pri startup podjetju StoreDot. Razvili so namreč tehnologijo, ki napolni baterijo v zgolj petih minutah oziroma v času, ki je primerljiv s polnjenjem običajnih avtomobilov. Raziskovalci so to dosegli s pomočjo naprednih nanomaterialov in patentiranih organskih spojin. Superhitro napolnljiva baterija FlashBattery podjetja StoreDot je prepričala celo avtomobilskega giganta Daimlerja, ki je v njen razvoj vložil kar 50,3 milijona evrov zagonskega kapitala. Ker je izum v zadnji fazi razvoja, to pomeni, da jo bodo kmalu preizkusili še v praksi.

Če bo šlo vse po načrtih, bo podjetje StoreDot zgradilo celo tovarno, ki bo proizvajala baterije FlashBattery za električne avtomobile in celo električne tovornjake. Ta naj bi bila dokončana v naslednjih petih letih in če bo električne avtomobile resnično treba polniti le še pet minut, bo baterija FlashBattery nedvomno prinesla pravo revolucijo na področju električnih vozil.


Prijavi napako v članku