Računalništvo, telefonija
Digitalizacija
Poslovne rešitve
Programska oprema
23.05.2022 14:47
Posodobljeno 4 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Raziskava “Optimizacija IT stroškov v 2022”

Podjetja se nikoli niso bolj zanašala na programsko opremo kot danes. Z naraščajočo uporabo rastejo tudi IT stroški. Zato je optimizacije le teh ena glavnih nalog v podjetjih.

Raziskava, ki je bila izvedena med 2.050 IT odločevalci v 19 državah po celem svetu, odkriva, kako podjetja upravljajo z IT stroški in zakaj se mnoga pri tem mučijo.

Velika kompleksnost IT stroškov

V zadnjih letih smo priča velikemu porastu uporabe programske opreme zaradi npr. dela od doma ipd. Podjetja bodo vedno potrebovala IT in programsko opremo za poslovanje. Pomembno pa je, da se ta uporablja na način, ki inovira poslovanje, povečuje učinkovitost in zmanjšuje stroške. Optimizacija IT stroškov, ki vključuje nadzor in zmanjševanje stroškov ob hkratnem povečanju poslovne vrednosti, je lahko težavna naloga, ki z naraščajočo kompleksnostjo tehnologij ni nič lažja.

Raziskava je pokazala, da se več kot tretjina organizacij sooča s pomanjkanjem znanj o optimizaciji IT porabe, druga tretjina pa je navedla pomanjkanje časa za iskanje najboljših ponudb. Soočajo se s kompleksnim upravljanjem dinamične IT porabe in tudi fluktuacijo IT osebja.

Optimizacija IT stroškov je največji izziv

54% odločevalcev je optimizacijo IT stroškov ocenilo kot največji izziv pri upravljanju IT sredstev. Zaradi obsega in narave uporaba današnje programske opreme je organizacijam zelo težko učinkovito upravljati IT stroške. Samo pomislite na katerokoli aplikacijo SaaS, ki po navadi zahteva, da ima oseba pri roki e-naslov in kreditno kartico. Čeprav je to osrednji način delovanja podjetij, pa v realnosti večina potrebuje zunanjo pomoč. Raziskava je pokazala, da so tista podjetja, ki so izkoristila zunanje svetovalce, v povprečju prihranila 24% pri stroških licenc.

 

 

IT porabo je vse težje nadzorovati

Optimizacija stroškov zahteva celovit pogled na trenutne potrebe in dolgoročne cilje podjetja. Zato je potrebno optimizacijo IT stroškov razumeti kot proces in ne kot nekaj, kar je mogoče rešiti z eno potezo.
Glede na naravo izzivov, je raziskava zbrala podatke o tem, čemu bi odločevalci dali prednost na različnih stopnjah življenjskega cikla strojne in programske opreme. V kontekstu migracije programske in strojne opreme, podjetja v veliki meri potrebujejo pomoč pri razumevanju obsežnega števila orodij in rešitev. V kontekstu optimizacije oblačnih okolij, 41% odločevalcev meni, da bi jim koristilo proaktivno načrtovanje programske opreme in upravljanje IT porabe.

Glavna vloga tehnologij je inoviranje

Prvi in glavni razlog, zakaj podjetja toliko vlagajo v tehnologijo, je da lahko povečajo zmogljivosti za inovacije. Toda, dokler jim primanjkuje znanj in sposobnosti za učinkovito obvladovanje IT stroškov, se bodo vedno mučili, da bodo inovacije postale kontinuirane. Optimizacija IT stroškov je zato ključna tudi za pridobivanje konkurenčne prednosti na podlagi inoviranja.

Raziskava – izzivi in priložnosti optimizacije IT stroškov

Bolj kot prehod v oblak ali kot inoviranje, je trenutno največji izziv, s katerim se soočajo IT vodje, spopadanje z IT stroški. Preverite, kateri so izzivi in priložnosti optimizacije IT stroškov. Izvedeli boste, zakaj se mnoga pri tem mučijo in kje potrebujejo pomoč – raziskava: Optimizacija IT stroškov v 2022

Vabljeni tudi, da se prijavite na webinar 8. Junija 2022, kjer bodo vrhunski strokovnjaki govorili o tem, kako lahko ustvarite zmagovalno strategijo za optimizacijo IT porabe.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Crayon
Za več informacij so vam na voljo pri Crayon
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Crayon? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

LeanIX SI d.o.o.

Mala ulica 5, 1000 Ljubljana,
Tako kot mnogi tehnološki trendi je tudi programska oprema kot storitev (SaaS) vstopila v področje najbolj uporabljenih besed, ki pa lahko marsikoga zmede. SaaS ponuja zanimivo alternativo ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več