Računalništvo, telefonija
14.04.2020 13:00
Posodobljeno 11 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Razcvet izobraževalnih aplikacij

.. V zadnjih nekaj tednih smo priča velikemu izobraževalnemu eksperimentu. Večino izobraževalnih ustanov po svetu je - tako kot v Sloveniji - zaprtih, učenci, dijaki in študenti pa so se masovno preselili na splet, v spletne učilnice, na razne platforme in predvsem v "domače učilnice" ..
Razcvet izobraževalnih aplikacij
Razcvet izobraževalnih aplikacij

UNESCO ocenjuje, da trenutna situacija na področju šolstva vpliva na 91 % učencev, dijakov in študentov po vsem svetu. Starši, na katere je v tem času padlo veliko breme, si pulijo lase, na drugi strani pa imamo “edtech” (izobraževalna tehnologija) podjetja, ki imajo zdaj veliko priložnost, da izkoristijo nastali položaj.

Skoraj vsa “edtech” podjetja izkoriščajo to “try before you buy” (preizkusi pred nakupom) priložnost in nudijo svoje storitve tudi brezplačno. Tudi če se želite naučiti igranja inštrumenta, novega jezika ali izpopolniti svoje znanje matematike, je zdaj pravi trenutek, saj na trgu še ni nikoli bilo toliko brezplačnih storitev. Estonija se je recimo odločila, da vse svoje “edtech” storitve ostalim državam ponudi brezplačno.

Izjemen skok – ne samo pri otrocih in študentih

Hrvaška aplikacija Photomath, ki nam pomaga rešiti vsako matematično enačbo zgolj z njeno sliko, je za portal Sifted razkrila zanimive podatke. V Italiji, ki še vedno velja za eno od žarišč globalne pandemije, je po začetnem šoku in padcu števila uporabnikov, le-to močno naraslo in doseglo več kot dvakratnik prejšnjega števila uporabnikov.


Kljub temu, da so prek spleta na voljo učitelji in prijatelji, ogromno otrok in študentov išče orodja, kot je Photomath, da bi si karseda olajšali delo. Ne govorimo zgolj o študentih. Brainly, poljska aplikacija za pomoč pri domačih nalogah, ki je popularna predvsem v Indiji in ZDA, poroča o novi, povečani bazi uporabnikov med starši. “Vidimo, da imajo številni starši težave pri novem načinu izobraževanja na domu. Zato se obračajo na Brainly, da preverijo svoje odgovore“, pravi Michail Borkowski, soustanovitelj podjetja.


Kahoot, norveška izobraževalna aplikacija je prav tako močno povečala bazo uporabnikov, in sicer so to podjetja. “Velika podjetja so aplikacijo Kahoot! že uporabljala za dogodke in izobraževanja, zdaj pa je vse to samo še bolj intenzivno, saj aplikacijo uporabljajo tudi za “onboarding” novo zaposlenih ali zgolj za motiviranje zaposlenih“, razlaga Eiler Hanoa, glavni izvrši direktor podjetja. Kahoot! je v prvem četrtetju letošnjega leta povečal svoje prihodke za 220 %. Beležijo namreč tudi do 100.000 novih uporabnikov na dan, so pa malce spremenili razvojne prioritete, razvijajo namreč lastnosti za samoučenje – Kahoot! je eden redkih evropskih “start-upov”, ki še zaposluje.


Kateri so trenutni “edtech” zmagovalci?

Spletni portal AppAnnie poroča, da so med najbolj popularnimi aplikacijami Google Classroom, Duolingo, Kahoot! in Photomath.


Pa si poglejmo statistiko za Italijo, Španijo in Veliko Britanijo (seznami združujejo tako iOS kot Google Play trgovino):

Najbolj popularne izobraževalne aplikacije v Italiji:

16. 2. – 29. 2. 2020

1. Argo DidUP

2. PhotoMath

3. Duolingo: Learn Languages

4. Google Classroom

5. Peak Brain Training

1. 3. – 14. 3. 2020

1. Google Classroom

2. Edmodo

3. Argo DidUP

4. WeSchool

5. ClasseViva Students

Najbolj popularne izobraževalne aplikacije v Veliki Britaniji:

16. 2. – 29. 2. 2020

1. Duolingo: Learn Languages

2. Quizlet

3. Simply Piano by JoyTunes!

4. Kahoot!

5. Elevate Brain Training

1. 3. – 14. 3. 2020

1. Duolingo: Learn Languages

2. Google Classroom

3. Kahoot!

4. Quizlet

5. Simply Piano by JoyTunes!


Najbolj popularne izobraževalne aplikacije v Španiji:

16. 2. – 29. 2. 2020

1. Duolingo: Learn Languages

2. PhotoMath

3. Smartick

4. Kahoot!

5. Google Classroom

1. 3. – 14. 3. 2020

1. Google Classroom

2. Duolingo: Learn Languages

3. PhotoMath

4. Kahoot!

5. Smartick


So izobraževalne aplikacije boljši način za učenje?

Pri podjetju Lingvist, estonski jezikovni aplikaciji, trdijo, da je v določenih primerih lahko učenje preko matematično optimiziranih aplikacij bolj učinkovito kot klasično učenje v učilnicah. “Tak način učenja je lahko precej boljši od tradicionalnega učenja“, meni Mait Müntel, glavni izvršni direktor in soustanovitelj podjetja Lingvist. “Ko se ljudje učijo preko spleta, so vsi njihovi odgovori in napake podatki, ki kažejo, kako deluje spomin. Te podatke računalnik nato uporabi za naslednje personalizirane in popolnoma prilagojene vaje za učence“, dodaja Müntel.


Študija, narejena na vzorcu 500 študentov, je pokazala, da se je skupina, ki je uporabljala aplikacijo Lingvist, učila štirikrat hitreje od kontrolne skupine, v kateri so se učili “po normalni poti”. Lingvist je bila sprva aplikacija, namenjena učenju jezikov za posameznike, vendar so se glede na trenutno situacijo hitro prilagodili in zdaj ponujajo vedno več orodij za šole. Pri podjetju verjamejo, da lahko njihov umetno inteligentni algoritem uporabijo tudi za druge predmete in učenje ostalih stvari, ne zgolj za učenje jezikov.


Prihodnost izobraževanja še zdaleč ni enakopravno porazdeljena

Mnogi starši, ki so mislili, da bodo njihovi otroci obdobje karantene in socialne izolacije preživeli s številnimi videokonferencami z učitelji, so doživeli veliko razočaranje. V ZDA je učenje z uporabo video platform, kot kaže, bolj razširjeno. Raziskava Brainlyja je v ZDA ugotovila, da je v učenju na daljavo preko video klicev sodelovalo približno 73 % učencev in študentov. V Veliki Britaniji se video klicev poslužuje zgolj 4 % dijakov v državnih srednjih šolah, medtem ko je ta številka v zasebnih šolah 34 %.


Iz teh številk lahko zaključimo, da se bo neenakost v šolskem sistemu v času koronakrize samo še stopnjevala. Tudi znotraj posamezne države se lahko številke zelo razlikujejo. Iz Velike Britanije na primer učitelji poročajo, da naj bi 13-letni učenci zasebnih šol, na dan učenju in delu za šolo namenili od tri do štiri ure. Glede na opravljene raziskave, jim to tudi uspeva. V državnih šolah so učitelji od učencev pričakovali isto, vendar je te cilje dosegla zgolj peščica.


Se bo izobraževanje za vedno spremenilo?

Ponudniki “edtech” storitev ne trdijo, da je potrebno celoten šolski sistem prestaviti na splet. “Pomembno je poiskati priložnosti, ki nam jih prinaša ta nenaden prehod iz “off-line” sveta v spletno okolje, vendar je še prehitro, da bi lahko z gotovostjo trdili, kako se prilagajamo. Na kratki rok sem mnenja, da bodo učenci veliko bolj cenili šolo. Pogrešajo namreč socialni aspekt šole, torej druženje s prijatelji. To je zagotovo najbolj pomemben del “off-line” šol“, pravi Borkowski.


Pričakujemo pa lahko tudi, da bodo države spoznale, kako učinkovito je lahko učenje preko spleta. Tutorstvo in podobne aktivnosti se bodo premikale na splet, prav tako pa se zna zgoditi, da bo nekaterim učiteljem in profesorjem ta način dela tako všeč, da ga bodo kar ohranili. “Nisem ravno podpornik ideje popolne ukinitve šol, saj je to način, ki se izvaja že več stoletij in je izjemno optimiziran”, pravi Hanoa iz podjetja Kahoot!. “Trdno sem prepričan, da bomo videli trend rasti uporabe tehnologije“, pravi Müntel iz Lingvista.


Po vsej verjetnosti je nekako najbolj verjeten in tudi optimalen scenarij, da združimo prednosti obeh načinov izobraževanja, torej klasičnega in “novega”, digitalnega. Učitelji in profesorji so pomembni in so nekaj, kar računalnik ne more nadomestiti. Po drugi strani pa so spet računalniki tisti, ki določene stvari bolje obvladajo.


Ne pozabimo na perspektivo

Številke, ki govorijo o tem, kako močno je naraslo število uporabnikov “edtech” aplikacij, so visoke in zanimive, vendar ne smemo pozabiti na perspektivo. Dejstvo je, da se je število prenosov dotičnih aplikacij v Italiji, ko se je kriza začela, podvojilo. Kljub temu pa je ta številka še vedno izredno majhen delež, če jo primerjamo s prenosi iger. Mobilne igre namreč beležijo daleč največjo rast v tem obdobju, medtem ko so izobraževalne aplikacije na petem mestu.


“Edtech” ima pred seboj še kar nekaj let, preden bo lahko ta tehnologija enakovredno tekmovala z ostalimi spletnimi izkušnjami. Že res, da se boste v tem času morda naučili novega jezika ali katerekoli druge veščine, vendar številke še vedno kažejo, da večina ljudi čas koronakrize ne izkorišča za samoizpopolnjevanje ali učenje.


Sloveniji uspelo vzpostaviti dober sistem izobraževanja na daljavo

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec ocenjuje, da imamo v Sloveniji vzpostavljen dober sistem izobraževanja na daljavo. V izjavi za javnost glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 je v soboto, 18. aprila, povedala: “Za nami je pet tednov izvajanja izobraževanja na daljavo in še dobrih 8 tednov do šolskih počitnic. Čeprav danes še vedno ne vemo, kdaj nam bo epidemijo koronavirusa uspelo uspešno zajeziti, pa lahko rečemo, da smo s skupnimi močmi, s sodelovanjem, razumevanjem, tudi potrpežljivostjo v tem času vzpostavili sistem izobraževanja na daljavo. Glede na aktualne razmere ga sproti usklajujemo ter prilagajamo“.


Ministrstvo je 10. aprila še dodatno posodobilo priporočila za uporabo orodij pri izvajanju izobraževanja na daljavo, in sicer na portalu SIO, katerega namen je povezati in integrirati projekte, dejavnosti in storitve slovenskega izobraževalnega sistema.


Izobraževalnim ustanovam so predlagali smiselno uporabo:

1. Spletne učilnice

Spletne učilnice so osnovno okolje za izvajanje izobraževanja na daljavo. Arnes je v svoje spletne učilnice med dejavnosti pred kratkim dodal tudi možnost uporabe videokonference.

2. Spletne strani šol
Spletno mesto šole lahko služi za komunikacijo z učenci ali s starši. Pri tem svetujejo, da video posnetkov ne nalagajo neposredno na spletno stran šole, ampak tiste, ki so objavljeni na video portalih, vdelajo (»embed«) na svojo spletno stran.

3. Izmenjava datotek

Za izmenjavo datotek, večjih od 10 MB, svetujejo uporabo storitve za izmenjavo datotek (Arnes Filesender, Office 365 – OneDrive & Teams, eAsistent, Lopolis in druge storitve za prenos datotek). Velik poudarek je seveda na varnosti. Za deljenje datotek ali celotnih map in njihovo sinhronizacijo med napravami (funkcionalnost »dropbox«) Arnes priporoča tudi uporabo storitve CERNbox – nove odprte in brezplačne storitve omrežja GÉANT (združenje evropskih »Arnesov«), kjer podatki varno gostujejo v evropskem raziskovalnem središču CERN.

4. Video gradiva (predavanja) in videokonference
Svetujejo, da se videe posname in odloži na video portale (Arnes Video, Youtube …). Svetujejo, da se uporaba videokonferenc in video prenosov za množično komuniciranje omeji na primere, ko je posebej pomembna neposredna dvosmerna komunikacija. Večina ponudnikov tudi svetuje, da se pri tem izklopi kamere oz. se jih vklopi le po potrebi, saj se s tem zmanjša obremenitev povezave in strežnikov.

Arnes je pred časom vzpostavil nov, zmogljivejši videokonferenčni sistem, ki je na voljo samostojno in tudi v spletnih učilnicah. Sistem je elastičen in zmore tudi povečano število uporabnikov. Pri uporabi tujih ponudnikov bodite pozorni na pogoje pogodbene obdelave osebnih podatkov, ki mora biti urejena.

5. E-pošta
SIO za komunikacijo med drugim svetuje tudi uporabo e-pošte, praviloma brez priponk oz. v velikosti do največ 1 MB.

Kot zanimivost lahko povemo še to, da se je 17. aprila na prvi videokonferenci srečalo 61 srednješolskih učiteljic in učiteljev matematike. Videokonferenčna srečanja so pripravile pedagoške svetovalke ZRSŠ za matematiko, beseda pa je tekla o poučevanju in učenju matematike na daljavo. Vidimo lahko, da Slovenija kot sistem ne uporablja zgoraj naštetih aplikacij, ki prednjačijo v tujini, veseli pa nas, da učenci in študenti karseda normalno nadaljujejo izobraževalni proces.


Prijavi napako v članku