Računalništvo, telefonija
04.11.2011 14:32

Deli z drugimi:

Share

Radar, ki mu nič ne uide

Radarski sistem Cordon nima milosti do cestnih divjakov!
Radarski sistem Cordon nima milosti do cestnih divjakov!

Slaba novica za vse »divjake«, ki na avtocestah ne upoštevajo omejitev hitrosti. Podjetje Simicon je namreč pripravilo napredni radarski sistem, ki se mu ne bo moč izogniti. Ta naj bi celo prevzel mesto zdajšnjih stacionarnih radarjev. Ti namreč niso učinkoviti v primeru, da divjaki vozijo vzporedno z drugim vozilom. V teh primerih namreč obstaja velika verjetnost, da bo takšna meritev hitrosti neveljavna.

Radarski sistem Cordon je »imun« na vse vozniške zvijače. Ta lahko namreč na štirih prometnih pasovih sočasno spremlja hitrosti kar 32 vozil. V primeru kršitve sistem zajame fotografijo vozila na način, da virtualno poveča njegove registrske tablice. In to še ni vse. Vgrajena ima infrardeča tipala za nočno fotografiranje in je sposoben ločevanja med različnimi kategorijami vozil (osebni avtomobili, avtobusi, tovornjaki, in podobo).

Napredni radarski sistem Cordon zajete podatke shranjuje na pomnilniško kartico in jih v vnaprej določenih intervalih pošilja centralnemu sistemu preko brezžičnih povezav Wi-Fi, 3G in WiMAX. Poleg tega je dovolj kompakten, da bi ga lahko policisti namestili celo na prometni znak. Radarski sistem Cordon bo na Ameriške avtoceste prispel najkasneje do naslednje pomladi. Če se bo sistem izkazal za učinkovitega, obstaja zelo velika verjetnost, da se bo za novinca odločila tudi slovenska policija.


Prijavi napako v članku