Igre
18.04.2019 13:05

Deli z drugimi:

Share

Računalnik deklasiral profesionalce

Računalnik deklasiral profesionalce
Računalnik deklasiral profesionalce

OpenAI je podjetje, ki prihodnost vidi v umetni inteligenci in je trenutno v svetu računalniških iger postalo popularno zato, ker je računalniškim botom uspelo premagati lanske zmagovalce velikega Dota 2 turnirja – The International. Omenimo lahko, da je bil nagradni sklad vreden kar 25 milijonov dolarjev. Sklad enormne višine dosega s tem, ko vanj vlagajo tudi sami igralci igre Dota 2. Letošnji sklad naj bi bil podoben lanskemu, po nekaterih ocenah pa zna številka preseči 25 miljinov dolarjev, s čimer se bo postavil tudi nov mejnik v turnirjih računalniških iger.

Za kaj pravzaprav sploh gre? Dota 2 je kompleksna strateška igra, ki ima na voljo več kot 100 karakterjev in vsak izmed njih ima svoje prednosti in slabosti. Cilj igre je uničiti bazo nasprotnika, v igri so na voljo tudi številni predmeti, s katerimi svoj karakter naredite še močnejši. OG (aktualni prvaki) tako sestoji iz petih profesionalnih igralcev Dota 2, ki so svoje moči pomerili proti petim botom OpenAI. Igralni format, po katerem se je igra odvijala, je bil priljubljeni “best of three”, kar pomeni, da končni zmagovalec postane tisti, ki mu uspe osvojiti dve igri. Serijo je krepko dobil računalnik OpenAI s skupnim seštevkom 2-0. V sami igri je od začetka do konca kazal dominanco in pa zelo agresiven način igre.

V 10 mesecih neverjeten napredek

OpenAI je zasnovan na algoritmu, ki se neprestano uči, bodisi od profesionalnih iger ali iger, ki so odigrane med naključnimi igralci na internetu. Priučen mu je algoritem učenja – sposobni so adaptirati igro in jo nenehno posodabljati, ideje pa črpajo iz človeškega načina razmišljanja. Projekt sedaj živi že približno 10 mesecev in v tem kratekem času je računalniku uspelo trenirati kar 45.000 tisoč let. Lansko leto so testiranje OpenAI opravili proti tehnično in mehansko občutno slabšim igralcem, čast in slavo pa so takrat še udbranili ljudje. Danes, nekaj mesecev kasneje, pa je stvar postala diametralno nasprotna – računalnik je izkazal hudo dominanco nad trenutno najboljšimi igralci na svetu.

Rezultat je seveda raziskovalcem podjetja OpenAI dal nov veter v jadra in že od 18. Aprila dalje bo odprta “Arena”, kjer boste lahko tudi vi s svojimi prijatelji preizkusili svoje moči in zamisli v boju proti OpenAI botom. Dolgoročni cilj podjetja je tako znanje, ki so ga uporabili pri učenju igre Dota 2, tudi prenesti v realen čas in prostor. Videoigre predstavljajo namreč izjemno dober prostor, kjer razvijalci lahko preizkušajo svoje zamisli ter načine, kako še izboljšati umetno inteligenco.

Vas zanima več iz te teme?
Steam igre

Prijavi napako v članku