Operacijski sistemi
13.07.2012 15:42

Deli z drugimi:

Share

Prvi telefon s Firefox OS-om bo stal manj kot 100 evrov

Telefonica bo do marca naslednjega leta kupcem ponudila pametni telefon z operacijskim sitemom Firefox OS, ki bo stal manj kot 100 evrov.
Telefonica bo do marca naslednjega leta kupcem ponudila pametni telefon z operacijskim sitemom Firefox OS, ki bo stal manj kot 100 evrov.

Pred kratkim so pri Mozilli napovedali skorajšnji prihod novega mobilnega operacijskega sistema, ki bo slišal na ime Firefox OS. Številni mobilni operaterji so že pokazali veliko zanimanje za Firefox OS, med njimi pa je tudi brazilska Telefonica, ki je kot prva izrazila veliko podporo novemu operacijskemu sistemu. Direktor podjetja Mathew Key je v sporočilu za javnost povedal, da bo Telefonica še do marca 2013 na prodajne police postavila Firefoxov model, ki bo sodeč po navedbah podjetja v Braziliji stal manj kot 100 evrov. Brazilski gigant je v te namene že predstavil prototip omenjenega telefona, ki bazira na Qualcommovi platformi, hkrati pa ponuja precej velik in odziven zaslon na dotik.

“Operacijski sistem bo boljši in cenejši kot Googlov Android, ta pa bo veliko pozornost namenjal predvsem konstantnim nadgradnjam, ki so pereča točka odprtokodnih rešitev.” Je dejal Key. Prve pametne telefone z operacijskim sistemom Firefox OS bosta predstavila podjetij Alcatel in ZTE. Ker bo Firefox OS temeljil na standardu HTML5, pomeni da bo platforma odprta za vse, posledično pa bodo aplikacije razvite za Firefox OS delovale na vseh različicah operacijskega sistema. Glede na to, da nov operacijski sistem ne bo zahteval drage in zmogljive strojne opreme (saj aplikacije funkcionitrajo v oblaku), se bodo stroški proizvodnje takšnih naprav občutno zmanjšali. Spomnimo se, da bo Firefox OS podpiral vse klasične mobilne funkcije kot je Bluetooth povezovanje, Wi-Fi in tehnologijo NFC. Podporo za nov operacijski sistem so že obljubili številni operaterji po vsem svetu, kot so Deutsche Telekom, Etisalat, Smart, Sprint, Telecom Italia, Telefonica in Telenor, kar pomeni, da bo Firefox OS sprejet s precej odprtimi rokami.


Prijavi napako v članku