Strojna oprema
11.08.2006 08:24
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi osebni računalnik praznuje 25 let


Še danes eleganten …

Lenovo, tretji največji proizvajalec osebnih računalnikov na svetu, ter hkrati podjetje, ki je od IBM-a prevzelo oddelek za razvoj in trženje osebnih računalnikov pred manj kot letom in pol, je v soboto, 12. avgusta, praznovalo 25. obletnico osebnega računalnika.

Za mnoge je težko verjeti, da je minilo že četrt stoletja (za področje računalništva je to prazgodovina), odkar je bil lansiran prvi osebni računalnik. Tehtal je 10 kg, visok je bil 15 cm, poganjal pa ga je Intelov procesor 8088 s 4,77Mhz. 12. avgusta 1981 je PC prispel na svetovni trg z velikim praznovanjem, kaj kmalu pa je postal neizogiben poslovni pripomoček. Le tri leta kasneje, leta 1984 je skupina enajstih računalniških znanstvenikov dobila vizijo: ustvariti podjetje, ki bi prineslo koristi osebnih računalnikov direktorjem in poslovnim vodjem po vsem svetu.

Za večino 25-letnikov je obdobje rasti končano, svoj vrh so že dosegli ali celo presegli. Osebni računalnik je star malo nad dvajset let, vendar je daleč od tega, da bi upočasnil svoj razvoj. Lenovo verjame, da je osebni računalnik, kot ga poznamo danes, živahen in stalno razvijajoč se stroj, ki požira tehnološke inovacije in si nenehno želi novih. Osebni računalnik je odskočna deska za poslovne uporabnike, diktira prihodnost sodelovanja in komunikacije ter ustvarja bolj povezano, učinkovito in kooperativno delovno okolje za svoje uporabnike. Osebni računalnik se razvija s svetlobno hitrostjo in Lenovo se razvija skupaj z njim, saj stalno investira v raziskave in razvoj tehnoloških inovacij.


Prijavi napako v članku