Računalništvo, telefonija
22.05.2013 11:10
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi kvantni računalnik je tu!

Organizacija D-Wave je celotno znanstveno sfero presenetila z najavo, da ji je uspelo izdelati prvi kvantni računalnik, ki za preračunavanje podatkov uporablja kubite. Ker lahko slednji sočasno predstavljajo več vrednosti, to znatno poveča količino informacij, ki jih lahko računalnik shrani, in hitrost preračunavanja podatkov.
Bodo komercialni kvantni računalniki kmalu postali del našega vsakdanjega življenja?
Bodo komercialni kvantni računalniki kmalu postali del našega vsakdanjega življenja?

Organizacija D-Wave je svetovni znanstveni skupnosti najavila, da so njihovi inženirji uspešno zasnovali in izgradili prvi kvantni računalnik na modrem planetu. Z izgradnjo tovrstnega računalnika je organizacija D-Wave dejansko odprla vrata do izjemno zmogljivega vzporednega preračunavanja podatkov, o kakršnem lahko danes le sanjamo. Tovrstni sistem namreč namesto bitov, ki so v danem trenutku lahko le v stanju 1 ali 0, uporablja kubite, ki so lahko v več stanjih, oziroma lahko sočasno predstavljajo več vrednosti. To posledično znatno poveča tako količino informacij, ki jih lahko računalnik shrani, kot hitrost preračunavanja podatkov.

Naslednji korak organizacije D-Wave bo oblikovanje prvega komercialnega kvantnega računalnika, ki ga bo moč uporabljati za preračunavanje najzahtevnejših matematičnih operacij, razbijanje šifrirnih kod in modeliranje molekul. Zdajšnji model namreč za delovanje potrebuje kovinske superprevodnike ohlajene na minus 200 stopinj Celzija, njegova izgradnja pa je vsaj zaenkrat pregrešno draga. Mnogi so prepričani, da bo organizaciji D-Wave namera uspela, saj pri razvoju kvantnega računalnika sodelujejo številne ameriške vladne službe, predstavniki vojaškega giganta Lockheed Martin in celo nadobudni inženirji podjetja Google. Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko prvi cenovno dostopnejši komercialni kvantni računalniški sistem zaživel že leta 2020.


Prijavi napako v članku