Računalništvo, telefonija
24.08.2009 16:07
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi ameriški center za internetne odvisnike

Bomo morali center za spletne odvisnike kmalu ustanoviti tudi pri nas?
Bomo morali center za spletne odvisnike kmalu ustanoviti tudi pri nas?

Čeprav je sodobna tehnologija namenjena lajšanju vsakodnevnih opravil, lahko postane povod za hude oblike odvisnosti. To vse bolj drži tudi za svetovni splet, saj lahko računalničarji preko njega občutijo skoraj vse emocije, s katerimi se ne srečujejo v resničnem življenju.

Številni priznani psihiatri širom sveta so celo prepričani, da je odvisnost od interneta lahko celo nevarna za zdravje in življenje ljudi. Čeprav je bila odvisnost od svetovnega spleta v medicinskih krogih že prepoznana kot bolezen, zdravstveno osebje še ni odkrilo učinkovitega načina, kako povsem ozdraviti vse pogostejšo bolezen sodobnega časa.

Da bi v ZDA vsaj deloma omejili negativne posledice odvisnosti od svetovnega spleta, so po vzoru Kitajske in Južne Koreje ustanovili prvi center za odvisneže od svetovnega spleta. Klinika se nahaja v mestu Fall City v zvezni državi Washington in je le streljaj stran od Microsofta. V novoustanovljenem centru ponujajo 45-dnevni program namenjen zdravljenju računalničarjev, ki so odvisni od igranja spletnih iger, spletnih klepetalnic, socialnih mrež in podobno.

Cena je kar zasoljena, saj poldrugi mesec oskrbe stane slabih petnajst tisoč ameriških dolarjev. Na voljo so tudi dodatne aktivnosti v naravi (na primer kajak), katere pa klinika seveda zaračuna posebej.


Prijavi napako v članku