Računalništvo, telefonija
27.04.2010 09:47
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prva zmaga Microsofta zoper piratstvo na Kitajskem

Matthew Miller bo moral zaradi razpečevanja piratskih zgoščenk plačati dobrih 210 tisoč dolarjev kazni.
Matthew Miller bo moral zaradi razpečevanja piratskih zgoščenk plačati dobrih 210 tisoč dolarjev kazni.

Microsoftu je na Kitajskem uspelo doseči tisto, kar doslej še ni uspelo nobenemu programskemu gigantu. Šanghajsko sodišče je namreč lokalnemu podjetju Dazhong Insurance zaradi nelegalne uporabe programske opreme podjetja iz Redmonda naložilo plačilo odškodnine v višini slabih 240 tisoč evrov. Relativno visoko denarno kazen si je kitajsko podjetje prislužilo na račun uporabe 450 nelicenčnih kopij devetih različnih Microsoftovih programov.

Čeprav dosojena kazen ni ekstremno visoka, je zagotovo pomemben sodni precedens na kitajskih tleh. Kitajska namreč prednjači v številu uporabe nelegalne programske opreme. Protipiratske organizacije ocenjujejo, da naj bi bilo v Deželi zmajev kar 80 odstotkov programov nelicenčnih. Organizacija BSA pa ocenjuje, da programskim gigantom kitajski pirati letno »odžrejo« kar 6,7 milijarde ameriških dolarjev oziroma 5 milijard evrov prihodkov.

Pri tem velja še omeniti, da se bo podjetje Dazhong Insurance na razsodbo šanghajskega sodišča pritožilo. Zanimivo je tudi to, da se je pred tožbo Microsoft poskušal pogoditi s piratskim podjetjem Dazhong Insurance. Pogajanja pa niso obrodila želenih sadov, saj naj bi programski gigant zahteval nerazumno visoko »odškodnino«.


Prijavi napako v članku