Telefoni
19.11.2012 11:13

Deli z drugimi:

Share

Prva zlonamerna koda za Windows Phone 8

Indijski študent je dokazal, da je mobilni operacijski sistem Windows Phone 8 vse prej kot varen!
Indijski študent je dokazal, da je mobilni operacijski sistem Windows Phone 8 vse prej kot varen!

Microsoft je na začetku novembra uradno naznanil dobo mobilnega operacijskega sistema Windows Phone 8. Prvi mož podjetja iz Redmonda Steve Ballmer se je pred sedmo silo celo bahal, da je njihov sistem svetlobna leta naprednejši v primerjavi z vodilnima sistemoma Android in iOS. Microsoftova samozavest ni trajala dolgo, saj je 16-letni indijski študent za Windows Phone 8 pred kratkim izdelal prvo škodljivo programsko kodo.

Prvo (referenčno) zlonamerno kodo za Windows Phone 8 je izdelal študent Shantanu Gawde. Čeprav mladenič šteje zgolj 16-let ne gre za novinca na področju varovanja informacij, saj je ta član indijske varnostne organizacije National Security Database. Za nameček je mladi strokovnjak pred časom na konferenci Malware Conference (Malcon) javnosti predstavil prvi koncept delovanja škodljive programske kode za krmilni sistem Kinect.

Indijski študent Shantanu Gawde je zatrdil, da prve škodljive programske kode za Windows Phone 8 ne bo javno objavil, ampak jo bo predstavil na varnostni konferenci Malcon konec novembra. Na njej bo pokazal, kako bi lahko nepridipravi preko nje uporabnikom pametnih mobilnih telefonov Windows Phone 8 izmaknil zaupne podatke, kontakte, sporočila in celo fotografije. Po konferenci bo škodljiva programska koda prispela v roke Microsoftovih programerjev in ponudnikov varnostne opreme. Ti bodo zanjo seveda poskušali najti ustrezno rešitev.


Prijavi napako v članku