Računalništvo, telefonija
26.06.2017 06:42
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prva solarna cesta je postala resničnost

Prva solarna cesta je postala resničnost
Prva solarna cesta je postala resničnost

V majhnem francoskem mestu Tourouvre-au-Perche so prvi na svetu uspeli zgradili cesto, ki je v celoti prekrita s sončnimi celicami. Kilometer javne ceste sestavlja kar 2.800 kvadratnih metrov sončnih celic. Gre za enega najbolj ekoloških načinov pridobivanja električne energije, ki je proizvede dovolj, da zadošča za celotno javno razsvetljavo vasi, ki ima približno 3.400 prebivalcev.

Postavitev prve solarne ceste je državo stala pet milijonov evrov, v dvoletnem poskusnem obdobju pa naj bi ekološko cesto dnevno prevozilo približno 2.000 vozil. Sončne celice so izdelali pri francoskem podjetju Colas in so dovolj vzdržljive, da bodo zahtevale le minimalno vzdrževanje. En kilometer sončne ceste so poimenovali Wattway, proizvedeno električno energijo pa bodo porabili za javno razsvetljavo.

Če bo podjetju Colas uspelo zmanjšati stroške proizvodnje sočnih celic in njihove vgradnje ter povečati njihovo energetsko učinkovitost, bo Francija s temi sončnimi celicami prekrila približno 1.000 kilometrov javnih cest, predvsem v manjših mestih in vaseh. V povezavi s sončnimi cestami naj bi imela Francija pripravljenih že okoli 50 tovrstnih projektov, 50 projektov pa bo podjetje Colas izvedlo drugod po svetu.


Prijavi napako v članku