Matične plošče
13.07.2009 05:53

Deli z drugimi:

Share

Prva dvonivojska osnovna plošča

Prva osnovna plošča, grajena na osnovi dveh plošč PCB.
Prva osnovna plošča, grajena na osnovi dveh plošč PCB.

Na letošnjem računalniškem sejmu Computex 2009 je podjetje Albatron predstavilo nadvse zanimivi koncept kompaktne osnovne plošče, ki je grajena na osnovi dveh plošč PCB. Z novim prijemom so inovativni inženirji dosegli, da se je površina osnovne plošče občutno zmanjšala in pri tem ohranila večino funkcionalnosti plošč standardnih velikosti. Osnovna plošča z oznako K3780E na našo srečo ne bo ostala le koncept, saj je podjetje Albatron najavilo, da jo bo prav kmalu mogoče kupiti tudi v prosti prodaji.

Novinec, ki je grajen na osnovi dveh plošč PCB, ima na vrhnji plošči prostor za procesor in vezno čipovlje, medtem ko je spodnja plošča namenjena preostali računalniški periferiji. Za preračunavanje podatkov je na voljo procesor AMD Sempron ASB1 BGA, metem ko funkcijo sistemskega nabora opravlja čipovlje AMD 780E. Nekoliko zahtevnejšim grafičnim opravilom je kos vgrajena grafična kartica ATI Radeon HD 3200 IGP, v navezi z južnim mostom AMD SB710. Vgrajeno grafično rešitev lahko po potrebni nadgradimo z grafično kartico PCI Express 16x. Za priklop trdih diskov pa so na voljo štirje priključki SATA 2.

Inovativna osnovna plošča Albatron K3780E naj bi prodajne police trgovin ugledala še pred jesenjo. Njena maloprodajna cena žal ni bila razkrita. V kolikor bodo računalničarji novi format osnovne plošče dobro sprejeli, bo podjetje Albatron kmalu ponudilo v prodajo še preostale modele kompaktnih osnovnih plošč, ki bodo opremljene z novimi generacijami procesorjev Intel oziroma AMD.


Prijavi napako v članku