Igre
13.07.2011 16:07

Deli z drugimi:

Share

Prozoren zvočnik iz grafena

Bodo zvočniki v prihodnje vgrajeni kar v zaslone?
Bodo zvočniki v prihodnje vgrajeni kar v zaslone?

Grafen je vse bolj v ospredju. Ta v zadnjem času navdušuje celo proizvajalce elektronskih pripomočkov, ki prisegajo na izdelke neobičajnih oblik in številne raziskovalce iz raznovrstnih panog. Zato ne preseneča, da je grafen raziskovalce seulske nacionalne univerze (Seoul National University) »spodbudil« k pripravi nadvse zanimivega prozornega zvočnika. Novinca bi lahko vgradili celo v okna ali računalniške zaslone. Ta naj bi bil kot nalašč še za pripravo naprav za zmanjševanje šuma iz okolice.

Prozoren zvočnik iz grafena je bil izdelan na način, da so raziskovalci »položili« dve plasti oksida grafena na prozorno plastično osnovo iz materiala PVDF (Polyvinylidene Fluoride). Grafenske plasti so nato tanjšali toliko časa, dokler niso dobili izredno tanko plast iz grafena. S pripravo novosti so raziskovalci dejansko odkrili nov postopek izdelave tankega filma iz grafena. V osnovi je torej prozorni zvočnik izdelan iz dveh tankih plasti grafrena, ki jo ločuje prozorna plastična osnova iz materiala PVDF.

Ker sta tako prozorna plastična osnova iz materiala PVDF in tanki plasti grafrena upogljivi, to ob dodajanju električnih signalov zagotavlja oddajanje zvočnega valovanja v prostor. Raziskovalci seulske nacionalne univerze so trdno prepričani, da bi lahko bili prozorni grafenski zvočniki občutno cenejši in energijsko precej učinkovitejši v primerjavi z današnjimi rešitvami. Ti naj bi na trg prispeli najkasneje do konca leta 2013. Jim gre verjeti?


Prijavi napako v članku