Računalništvo, telefonija
22.05.2012 15:25
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Protipiratska organizacija MPAA piratstvo ne smatra kor krajo

Spletnega piratstva enostavno ne moremo več enačiti z običajno krajo!
Spletnega piratstva enostavno ne moremo več enačiti z običajno krajo!

Številne protipiratske organizacije nas poskušajo na vsakem koraku prepričati, da spletno piratstvo vpliva na manjšo prodajo filmskih posnetkov in s tem posledično škoduje gospodarstvu, čeprav temu v praksi ni tako. Poleg tega spletno piratstvo enačijo s klasičnim kriminalom, kot je na primer kraja avtomobila. Direktor organizacije Motion Picture Association of America (MPAA) pa se s to definicijo spletnega piratstva ne strinja več. Še več. Nelegalna uporaba programske opreme zanj ne predstavlja kraje intelektualne lastnine.

Chris Dodd, glavni mož organizacije MPAA in predstavnik šestih največjih hollywoodskih filmskih studiev, je trdno prepričan, da se spletno piratstvo ne sme več enačiti s krajo. Z razvojem tehnologije in svetovnega spleta se je namreč spremenilo okolje , kjer se avtorsko zaščitene datoteke pretakajo. Zaradi tega Chris Dodd zagovarja stališče, da se bodo morale protipiratske organizacije bolj usmeriti k uporabnikom in bolje razumeti razloge, ki jih ženejo k piratstvu.

Tu velja poudariti, da Chris Dodd spletnega piratstva seveda še vedno ne jemlje kot nekaj zakonitega oziroma dovoljenega. Bo pa v bližnji prihodnosti poskrbel za to, da se bo spremenil odnos protipiratskih organizacij do spletnega piratstva. A ne bi bilo lepo, če bi se te odločile, da prenehajo preganjati uporabnike, ki nelegalno uporabljajo programsko opremo za osebne namene in vse svoje moči preusmerile v preganjanje tistih, ki s krajo programov mastno služijo?


Prijavi napako v članku