Računalništvo, telefonija
25.01.2019 08:40

Deli z drugimi:

Share

Proizvajalci so šli “all-in” v razvoj upogljivih telefonov

Proizvajalci so šli "all-in" v razvoj upogljivih telefonov
Proizvajalci so šli "all-in" v razvoj upogljivih telefonov

Smo manj kot mesec dni oddaljeni od Samsungovega velikega letnega dogodka, kjer pričakujemo, da bo tehnološki gigant predstavil – če ne celo uradno izdal – svoj prvi upogljivi telefon. Brez dvoma bo s tem nekoliko preusmeril pogovor o mobilnih napravah in njihovih robovih in odprtinah sredi ekranov na drugo področje, a hkrati se sprašujemo, če je to prava smer razvoja prenosnih “gadgetov”?

Kot že verjetno veste, korejski velikan ni prvi, ki je zapopadel dotično obliko pametnih telefonov: kitajsko podjetje Royole je že razkrilo svoj Flexpai (na sliki) na letošnjem CES-u. Že res, da je naprava dovolj močna za povsem normalno uporabo in resnično ponuja pravi, upogljivi ekran, vendar ima hkrati kar nekaj pomanjkljivosti kot so težave s kamero in programsko opremo, ki ne upošteva vseh načinov uporabe. To pomeni, da so inženirji pozabili na določene načine rabe, ki pa ključno vplivajo na delovanje in prilagajanje programske opreme.

Če nadaljujemo, je tudi Huawei lanskega oktobra potrdil, da dela na razvoju upogljivega telefona, Motorola je ravno pred kratkim dobila odobren patent za upogljivi telefon z znamko Razr, na enem od videov, ki kroži po spletu, pa smo lahko zasledili upogljivi telefon Xiaomi. Po tem, ko je video bil označen za govorico, je sedaj Xiaomi uradno objavil video, ki prikazuje enega od prototipov.

Se že veselite svojega prvega upogljivega telefona?

Pomembno vprašanje za vse proizvajalce pametnih (upogljivih) telefonov je, ali bo to zgolj muha enodnevnica, ali pa bo upogljiv telefon ali tablica postal “mainstream” trend na področju dizajna. Trenutno se nekako bolj nagibamo k prvi opciji, kajti če samo pomislimo, da bi ljudje tlačili naprave v velikosti tablic v svoje žepe, vidimo kam se premikamo. Poleg tega moramo upoštevati dejstvo, da je prodaja tablic v zadnjih dveh letih strmo padla.

Ogromno ljudi ima doma vsaj eno tablico, ki jo morda uporabljajo nekajkrat na mesec. Vse kar zmore tablica, zmore tudi telefon, in danes brez težav prebiramo članke, gledamo filme in igramo igre na telefonih. Verjetno se boste kar strinjali z nami, da tablice niso tako popularne in prikladne, kot so bile pred nekaj leti.

Trenutno so Android blagovne znamke tiste, ki vodijo razvoj novega dizajna. To preprosto pomeni, da lahko pričakujemo upogljivo Android napravo pred iOS napravo – kljub vsemu pa je iOS tisti z najbolj kakovostno programsko opremo na tem področju. Če recimo želimo ustvarjati visokokakovostne vsebine, še posebej v glasbi, videu in ilustraciji, je najboljša izbira verjetno iPad Pro z vrhunsko programsko opremo. Čas bo torej pokazal, ali bodo Android upogljivi telefoni naredili dovolj velik vtis na potrošnike.

Za konec lahko povemo, da smo navdušeni nad idejo nove stopnje v razvoju dizajna pametnih telefonov, vendar se zdi, da je pred upogljivimi telefoni še veliko dela, preden bodo zares postali “mainstream”. Proizvajalci naprav so se že zapodili v tekmo in nadejamo se, da ne bo minilo veliko časa, preden bomo dobili v roke prve upogljive telefone.


Prijavi napako v članku