Triki in nasveti
24.03.2011 11:20
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prodaja rabljenega mobilnika nas lahko drago stane!

Preden se odločite za prodajo pametnega mobilnega telefona, izbrišite vse podatke!
Preden se odločite za prodajo pametnega mobilnega telefona, izbrišite vse podatke!

Razvoj pametnih mobilnih telefonov poteka tako rekoč s svetlobno hitrostjo. Zato ne preseneča podatek, da precejšnje število uporabnikov zamenja mobilnik že po dobrih šestih mesecih uporabe. Ker se rabljeni mobilni telefoni in telefonske kartice SIM pogosto prodajajo kar prek malih oglasov ali spletnih dražb, se zanje zanimajo celo kriminalci. Glavni razlog za to so seveda podatki, shranjeni na njih.

Raziskava opravljena na Otoku je celo pokazala, da več kot polovica uporabnikov preprosto pozabi izbrisati podatke, shranjene na vgrajenem pomnilniku mobilnika. Raziskavo je opravilo podjetje CPP, ki je na spletnem portalu eBay kupilo 35 rabljenih pametnih mobilnih telefonov in 50 telefonskih kartic SIM. Kriminalci si tu lahko dobesedno manejo roke. Na rabljenih mobilnikih in karticah SIM so raziskovalci namreč našli osebne podatke, številke kreditnih kartic, kode PIN, uporabniška imena, gesla, telefonske številke in druge podatke zaupne narave.

Na srečo lahko kriminalcem na sila enostaven način preprečimo krajo podatkov zaupne narave. Tu brisanje »na roko« seveda odpade, saj na ta način praktično ni mogoče izbrisati vseh podatkov. Za relativno zanesljiv izbris podatkov strokovnjaki priporočajo uporabo funkcionalnost povrnitve na tovarniško stanje. Pri mobilnih Androidih to funkcionalnost najdemo pod »Nastavitve«, »Zasebnost« in »Ponastavitev na tovarniške podatke«. Na ta način bodo izbrisani vsi podatki iz pomnilnika naprave, vključno z računom Google, sistemskimi in programskimi podatki, nastavitvami ter prenesenimi programi. Sočasno lahko še formatiramo pomnilnik USB. Na ta način lahko mobilnik prodamo povsem brez skrbi.


Prijavi napako v članku