Procesorji
26.07.2010 11:13

Deli z drugimi:

Share

Procesorji Intel Sandy Bridge slabi navijalci?

Intel svoje izkušnje prenaša tudi na izdelavo pogonov SSD.
Intel svoje izkušnje prenaša tudi na izdelavo pogonov SSD.

Pred kratkim so na svetovni splet zašle prve konkretne informacije o prihajajočih Intelovih procesorjih za osebne računalnike, ki nastajajo pod razvojno oznako Sandy Bridge. Z novim procesorskim jedrom bodo opremljeni dvojedrni procesorji Core i3 in štirijedrni procesorji Core i7 s tehnologijo HyperThreading ter štirijedrni procesorji Core i5 brez tehnologije HyperThreading.

Čeprav bodo novi procesorji računalniškega giganta izdelani s pomočjo 32-nanometrske tehnologije in bodo tako predstavljali evolucijo zdajšnjih družin Core i3, Core i5 in Core i7, naj bi se v primerjavi s predhodniki zelo slabo navijali. Inženirji podjetja Intel so namreč izjavili, da bo frekvenco procesorjev, ki nastajajo pod razvojno oznako Sandy Bridge, mogoče zvišati le za slabe tri odstotke.

Težavo za to gre iskati v skupnem generatorju frekvence za vsa ključna vodila, kot so USB, SATA, PCI, PCI-Express, Core, Uncore in sistemski pomnilnik DDR3 ter enotnem generatorju frekvence, ki je vgrajen neposredno v sistemski nabor Intel P67. To z drugimi besedami povedano pomeni, da če bomo zviševali frekvenco procesorja, se bo posledično poviševala še frekvenca preostalih računalniških komponent in s tem nestabilnost delovanja celotnega računalniškega sistema.

Zaradi tega bo podjetje Intel ponudilo v prodajo posebno različico procesorjev z jedrom Sandy Bridge (družina K), ki se bodo lahko bahali z »odklenjenim« množilnikom frekvence. Z njimi bomo lahko brez večjih težav dosegali izjemno visoke takte ob stabilnem delovanju sistema. Ti procesorji bodo žal občutno dražji od tistih, ki bodo imeli množilnik frekvence »zaklenjen«.

Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji

Prijavi napako v članku