Telefoni
16.05.2011 09:01

Deli z drugimi:

Share

Procesorji Intel Atom v pametnih mobilnih telefonih?

Intel in Android: Zmagovita naveza?
Intel in Android: Zmagovita naveza?

Podjetje Intel z energijsko varčnimi in zmogljivimi procesorji Atom že dalj časa prevladuje na področju žepnih in prenosnih računalnikov. Ker povpraševanje po pametnih mobilnih telefonih še vedno narašča, se bo računalniški gigant v dobičkonosni trg poskušal »vriniti« z novo generacijo procesorjev Atom. Ti nastajajo v okviru projekta Silvermont in naj bi bili dokončno nared že čez dobro leto dni.

Nova generacija energijsko varčnih in zmogljivih procesorjev Atom naj bi bila grajena na povsem novi osnovi. Ti naj bi temeljili celo na osnovi revolucionarnih tridimenzionalnih tranzistorjev Tri-Gate. Novinci naj bi bili izdelani s pomočjo napredne 22-nanometrske tehnologije. Inženirji podjetja Intel so prepričani, da bodo s tem procesorji Atom postali še varčnejši z dragoceno električno energijo. Poleg tega naj bi bili kar 37-odstotkov zmogljivejši kot procesorji z 32-nanometrskimi dvodimenzionalni tranzistorji.

Prvi pametni mobilni telefoni, opremljeni z novo generacijo procesorjev Atom, naj bi bili nared za prodajo najkasneje do konca leta 2013. Na njih naj bi bil nameščen priljubljeni mobilni operacijski sistem Android. Mnogi poznavalci verjamejo, da bi podjetje Intel lahko z njimi uspešno konkuriralo celo podjetju ARM. Ta danes prevladuje na trgu pametnih mobilnih telefonov, saj se njegovi izdelki lahko pobahajo z zdaleč najboljšim razmerjem med zmogljivostjo in porabo električne energije. Bo podjetju Intel z novimi procesorji Atom uspel veliki met?


Prijavi napako v članku