Računalništvo, telefonija
30.01.2020 20:00

Deli z drugimi:

Share

Prihodnost potrebuje inženirje

.. Študij na fakulteti z dolgoletno tradicijo in sodobnimi programi ponuja nove izzive v kreativnem in dinamičnem okolju ter zagotavlja dobre zaposlitvene možnosti in ustvarjalno delo ..
Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM
Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM

Svet okrog nas se razvija z neverjetno hitrostjo. Skoraj vsak dan slišimo za nove tehnologije, vse bolj je razširjena raba novih tehnologij, kot so umetna inteligenca, masovni podatki in internet stvari. Prihodnost napoveduje le še bolj pospešen in napreden razvoj ter s tem tudi velike izzive na vsakem koraku. Poleg tega tehnologija spreminja načine opravljanja dela in ustvarja delovna mesta, ki zahtevajo nova znanja. Da bomo vsem tem izzivom kos, potrebujemo dovolj kvalitetno in primerno izobraženega kadra, med katerimi so najpomembejši zagotovo dobri inženirji.

Inženirka leta 2019

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (UM FERI) je mednarodno prepoznavna izobraževalna, raziskovalna in znanstvena institucija na področju inženirstva – elektrotehnike, računalništva, informatike, medijskih komunikacij, telekomunikacij in mehatronike. Fakulteta je “dom” dr. Aide Kamišalić Latifić, aktualne zmagovalke izbora za inženirko leta, katerega namen je med drugim pokazati, kako zanimive stvari inženirke pa tudi inženirji počnejo in kako s svojim znanjem ter delom prispevajo k napredku.

Na FERI-ju ponujajo šest univerzitetnih študijskih programov in štiri visokošolske strokovne študijske programe. Primerna kombinacija temeljnih inženirskih znanj ter praktičnih znanj iz ožjega področja stroke, kakor tudi sposobnost integracije znanj iz drugih področij, zagotavlja diplomantom znanje za reševanje kompleksnih inženirskih nalog.

Na fakulteti se dobro zavedajo pomembnosti povezovanja izobraževanja, raziskovanja in industrije oz. gospodarstva. Poleg tega, da temeljito znanstveno-raziskovalno delo omogoča, da zaposleni sproti vključujejo najnovejša znanstvena spoznanja v pedagoški proces, je pomembno tudi vključevanje študentov v raziskovalno delo. Tako se le-ti med študijem srečajo s svojimi prvimi raziskovalnimi izzivi ter pridobivajo znanje in neprecenljive izkušnje realnega delovnega okolja ob boku izkušenih raziskovalcev, kar jim omogoča uspešno in kakovostno delo ter zagotavlja svetlo prihodnost. Da so diplomanti fakultete po doseženem znanju primerljivi s tistimi, ki so zaključili študij na priznanih evropskih univerzah, dokazujejo njihovi uspehi na mednarodnih tekmovanjih, še bolj pa delovna mesta po celem svetu.

Visoko zaposljivi diplomanti

Napoveduje se, da bodo mehanizacija, digitalizacija in umetna inteligenca v prihodnjih letih prevzemale vse več ponavljajočih se standardiziranih delovnih procesov. Čeprav bi si mislili, da nas bodo »stroji« v prihodnosti izpodrinili, pa je dejstvo, da bo tudi njih moral nekdo izdelati, programirati, upravljati itd. in strokovnjaki za to so med najbolj perspektivnimi poklicnimi skupinami.

Da bodo potrebe po kadrih, ki jih izobražujejo na FERI velike, napoveduje tudi raziskava Poklicni barometer, ki jo je konec leta 2019 opravil Zavod za zaposlovanje RS. Pri velikem številu poklicev, ki ga lahko opravljajo diplomanti fakultete bodo namreč potrebe delodajalcev presegle ponudbo na trgu dela. To pomeni, da bodo možnosti za zaposlitev zelo dobre.

Nove priložnosti za delovna mesta med drugim ponuja tudi konec leta 2019 izvedena umestitev več kot 2,5 milijona evrov vrednega super računalnika v Slovenijo oz. Maribor, na osnovi katerega bodo do konca letošnjega leta zgradili superračunalniški sistem, ki bo med 40 najzmogljivejšimi na svetu. Superračunalniki so potrebni za obdelavo čedalje večjih količin podatkov, predvsem na področju raziskovanja. Pridobitev superračunalništva ustvarja številne priložnosti za razvoj mesta, vzhodne kohezijske regije in celotne države, nosilka uspešnega projekta pa je prav Univerza v Mariboru, katere del je tudi FERI.

Če bi vas zanimal študij na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, vas vabimo, da obiščete spletno stran www.pridi-na-feri.si


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ANDECO d.o.o.

Industrijska cesta 33, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 22 22
Podjetje ANDECO d.o.o. je nastalo leta 1991. Andeco d.o.o. je zastopnik in distributer več vrst svetovno priznanih znamk. Med njimi izpostavljamo nekaj najpomembnejših: Camelion, ... Več

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več
Srebrni partner

Secop d.o.o.

Vojkova cesta 77, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 73 80
Z več kot 20 letnimi izkušnjami lahko Secop d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. Ponujamo: Vodilno svetovno blagovno znamko ... Več

NIMBIS d.o.o, Max.si

Čučkova ulica 5, 2250 Ptuj, Tel: 05 905 01 88
Razlogov za posodobitev IT infrastrukture je veliko. S posodobitvijo lahko postanete bolj agilni in prilagodljivi, hkrati pa prihranite denar, tako kratkoročni kot dolgoročni. Če ... Več