Računalništvo, telefonija
05.12.2011 09:28

Deli z drugimi:

Share

Prihaja grafenska elektronika

Rice-ovi raziskovalci so razvili tehniko za spreminjanje površine grafena z dodajanjem vodikovih atomov.
Rice-ovi raziskovalci so razvili tehniko za spreminjanje površine grafena z dodajanjem vodikovih atomov.

Raziskovalci Univerze Rice so razvili nov način za manipulacijo z grafenom, kateri bi lahko omogočil razvoj elektronskih komponent. V znanstvenem članku objavljenem v reviji Nature Communications, raziskovalci opisujejo način za spreminjanje grafena v “hibridne superrešetke“, katere imajo potencial za razvoj elektronskih in optičnih komponent.

Grafen je material sestavljen iz ogljikovih atomov v strukturi satja, zaradi svojih izjemnih lastnosti pa ga smatrajo za čudežen material, katerega je moč uporabiti na različnih področjih, vključno z elektronskimi deli. Kot material ima odlično električno prevodnost, vendar glede na to da je pol kovina, raziskovalci še iščejo načine za ustavitev toka elektronov, s čemer bi postal primeren tudi za polprevodnike v elektroniki in optiki. Rice-ovi raziskovalci so razvili tehniko za spreminjanje površine grafena z dodajanjem vodikovih atomov. Gre za nov material imenovan grafanom, raziskovalci pa so s svojo tehnologijo utrli pot za nadzor grafena kot polprevodniškega materiala za specifična področja uporabe.

Raziskovalci upajo, da bodo sčasoma razvili tehniko za natančnejšo manipulacijo grafenskih rešetk, s čemer bi lahko ustvarili izredno majhne elektronske komponente in druge funkcionalne enote. Njihov cilj je napraviti funkcionalne spremembe na materialu, kjer lahko nadzirajo položaj, vrsto povezave in koncentracijo atomov. Poleg elektronike, bo tehnologija nadzora molekularne strukture svoje mesto našla tudi na drugih področjih, kot je npr. kemija, kjer se bodo lahko naprave, ki temeljijo na grafenu uporabljale za hitro odkrivanje specifičnih molekul.


Prijavi napako v članku