Računalništvo, telefonija
23.09.2009 16:50
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pri Intelu Moorov zakon velja še naprej

Predstavljeni so prvi delujoči čipi na svetu, izdelani z 22-nanometrsko proizvodno tehnologijo.
Predstavljeni so prvi delujoči čipi na svetu, izdelani z 22-nanometrsko proizvodno tehnologijo.

Paul Otellini

, izvršni direktor in predsednik uprave podjetja Intel, je prikazal silicijevo rezino, ki vsebuje prve delujoče čipe na svetu, izdelane z 22-nanometrsko proizvodno tehnologijo. 22-nanometrska preizkusna vezja vsebujejo tako pomnilnik SRAM kot logična vezja, ki bodo uporabljena v prihodnjih Intelovih mikroprocesorjih.

»V podjetju Intel Moorov zakon še naprej velja in uspeva,« je povedal Otellini. »Začeli smo s proizvodnjo prvih mikroprocesorjev na svetu, izdelanih z 32-nanometrsko tehnologijo, ki so hkrati prvi visokozmogljivi procesorji, ki združujejo grafične zmožnosti in osrednji procesor. Obenem pa se z razvojem naše 22-nanometrske proizvodne tehnologije že pomikamo naprej, saj smo izdelali delujoče čipe, ki utirajo pot proizvodnji še bolj zmogljivih procesorjev.«

22-nanometrska silicijeva rezina, ki jo je prikazal Otellini, je zgrajena iz enega čipa s 364 milijoni bitov pomnilnika SRAM, ki na površini velikosti nohta vsebuje več kot 2,9 milijarde tranzistorjev. Čipi vsebujejo doslej najmanjšo delujočo pomnilniško celico SRAM velikosti 0,092 kvadratnega mikrona. Naprave temeljijo na tretji generaciji tranzistorske tehnologije kovinskih vrat high-k (visoko dielektrično kapaciteto) za izboljšano zmogljivost in manjše izgube električne energije.


Prijavi napako v članku