Prenosni računalniki
16.09.2011 06:27

Deli z drugimi:

Share

Prenosniki z 10-dnevno avtonomijo

Prenosniki z 10-dnevno avtonomijo
Prenosniki z 10-dnevno avtonomijo

Prenosni računalniki so med računalničarji izjemno priljubljeni, saj so že dovolj zmogljivi za opravljanje vseh vrst opravil. Kljub temu se že vseskozi pojavlja težava z avtonomijo. Pogosto se namreč zgodi, da se baterija prenosnika izprazni ravno ko smo na terenu. Čez dobri dve leti bo slika povsem drugačna. Podjetje Intel je namreč predstavilo platformo Haswell, ki bo močno podaljšala avtonomijo prenosnikov.

Inženirji podjetja Intel ocenjujejo, da bo eno polnjenje baterije prenosnih računalnikov, opremljenih s platformo Haswell, zadoščalo za kar neverjetnih 24 ur avtonomije delovanja. Če bodo prenosniki delovali v tako imenovanem načinu »povezanega mirovanja«, se bo avtonomija podaljšala na 10 dni. To pomeni, da bomo lahko ob ugasnjenem zaslonu in vključeni brezžični povezavi kar dolgih 10 dni na prenosnik prenašali datoteke ali jih sinhronizirali z izbranim ponudnikom oblačnih storitev.

Ker bo platforma Haswell izdelana s pomočjo 22-nanometrske tehnologije in 3D tranzistorjev, bo porabila kar 20-krat manj električne energije od zdajšnjih rešitev. In to še ni vse. Ta bo energijo, potrebno za delovanje, lahko črpala kar iz sončnih celic. Na platformo Haswell bo žal potrebno počakati do leta 2013. Za naslednje leto Intel sicer pripravlja platformo Ivy Bridge, ki se bo lahko prav tako pobahala z manjšo porabo električne energije. Ta bo prinesla podporo za DirectX 11.1 in OpenGL 3.2 ter prikaz videoposnetkov z ločljivostjo 4K.


Prijavi napako v članku