Prenosni računalniki
08.11.2011 16:19
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prenosnika s kitajskim procesorjem

Procesorji Loongson temeljijo na arhitekturi MIPS, model z oznako 2F pa deluje pri hitrosti med 800 in 900 MHz.
Procesorji Loongson temeljijo na arhitekturi MIPS, model z oznako 2F pa deluje pri hitrosti med 800 in 900 MHz.

Ko smo brskali po internetu, smo naleteli na dva izjemno nenavadna prenosnika. Lemote Yeeloong 8101_B in 8089_B sta za mnoge verjetno popolnoma nepoznana modela, a v sebi skrivata nekaj zelo zanimivih stvari. Ena izmed teh je zagotovo, da ju poganja kitajski procesor. Čeprav bi po ceni sklepali, da delujeta na Intelovem Atom ali AMD Fusion procesorju, pa ni tako. Prav tako na njiju ne bomo našli operacijskega sistema Windows, za to ju lahko brez pomisleka etiketiramo kot “prenosnika za piflarje.” Yeeloong 8101_B je model z 10,1-palčnim modelom, medtem ko ima 8089_B še manjši 8,9-palčni zaslon. Oba prenosnika poganja procesor Loongson 2F, ki je bil razvit in izdelan na Kitajskem, medtem ko so za operacijski sistem izbrali GNU/Linux.

Izvedeli smo, da procesorji Loongson temeljijo na arhitekturi MIPS, model z oznako 2F pa deluje pri hitrosti med 800 in 900 MHz in nudi 64-bitno podporo. Porabi približno za štiri vate energije, vgrajen ima video krmilnik in podpira DDR2 pomnilnik. Loongson procesorje izdeluje podjetje STMicroelectronics, pri čemer je le-to del načrta, preko katerega Kitajska želi postati neodvisna od tuje tehnologije. Procesor se uporablja tudi v EMTECovem netbooku Gdium Liberty 1000, ki se je na tržišču pojavil že v letu 2009. Kar se tiče operacijskega sistema, gre za neznano distribucijo GNU/Linuxa, različica z operacijskim sistemom Windows pa ni in ne bo na voljo. Vgrajenega je 1 GB RAM pomnilnika, 160 GB trdega diska, 3-celična baterija ter spletna kamera z 0,3 MP, 3x USB vhod, VGA izhod, Wi-Fi ter bralnik pomnilniških kartic.

Glede na to, da tehnične specifikacije niso niti blizu tehnološko naprednejšim konkurenčnim modelom in da je velik del programske opreme brezplačen, Lemote Yeelon mini prenosnika nista tako poceni, kot bi lahko pričakovali. Večji model z 10,1-palčnim zaslonom bo namreč stal 399 ameriških dolarjev, medtem ko bo za manjšega potrebno odšteti 299 dolarjev. Verjeli ali ne, prenosnika sta na voljo preko spletne trgovine Amazon.


Prijavi napako v članku