Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
07.09.2021 14:00
Posodobljeno 9 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako skrbeti za prenosnik?

Pri uporabi prenosnih računalnikov moramo paziti na nekatere dejavnike, da preprečimo njihove okvare.

Prenosni računalniki so priročni prav zaradi prenosljivosti, vendar so zaradi tega tudi bolj izpostavljeni morebitnim poškodbam.
Prenosni računalniki so priročni prav zaradi prenosljivosti, vendar so zaradi tega tudi bolj izpostavljeni morebitnim poškodbam.

Ena najpogostejših okvar prenosnikov je politje tipkovnice s pijačo. Če imate pri delu v bližini računalnika skodelico kave, kozarec soka ali vode, se vam kaj hitro lahko zgodi, da se ta polije po tipkovnici. V takih primerih lahko tipkovnica popolnoma odpove ali pa prenehajo delovati nekatere tipke. Za nekatere starejše računalnike vam žal tudi v računalniškem servisu ne bodo mogli tipkovnice popraviti ali zamenjati. V mnogih primerih pa tekočina prodre tudi v notranjost prenosnika in povzroči težje okvare na osnovni plošči. Zato imejte tekočino vedno na varni razdalji od prenosnega računalnika.

Druga pogosta napaka so mehanski udarci. Mnogim prenosnim računalnikom mora računalniški servis zamenjati ekran. Ta lahko poči zaradi padca, udarca ali pa pod njim pozabite kakšen predmet, ko zapirate zaslon. Zato bodite pozorni na takšne malenkosti, da si prihranite precejšnji strošek.

popravilo-servis-prenosni-računalnik

Padci, udarci ali tresljaji so lahko razlog tudi za okvare diska. Najhujša posledica okvare diska je poleg stroška za zamenjavo diska tudi izguba vseh podatkov na disku. Če nam ti res veliko pomenijo, pa je njihovo reševanje lahko zelo drago. Na srečo imajo novejši prenosniki namesto klasičnih mehanskih diskov SSD diske, ki so manj občutljivi na tresljaje in udarce.

Nekateri uporabniki prenosnih računalnikov te radi uporabljajo na postelji, odeji ali debelejšem prtu. Tkanina v teh primerih zapre reže za dovod hladilnega zraka, kar povzroči pregrevanje procesorja, grafične kartice in ostalih računalniških komponent. Računalnik se v prvi fazi upočasni, lahko pa odpovejo čipi na osnovni plošči. Popravilo plošče v računalniškem servisu je precej drago in lahko traja kar nekaj časa.

Še eno napako lahko povzročijo sami uporabniki prenosnega računalnika. Operacijski sistem Windows 10 zelo pogosto nalaga posodobitve. Te lahko trajajo nekaj minut, včasih tudi pol ure ali pa tri ure. Odvisno je od hitrosti prenosnika in od vrste posodobitve. Med nalaganjem posodobitev največkrat krožijo pikice na ekranu ali pa vas napis opozarja na posodabljanje. Lahko pa ekran za nekaj časa izgubi sliko ali je na njem samo puščica. Prisilno izklapljanje računalnika lahko v takšnih primerih vodi v sesutje operacijskega sistema. Prenosnik morate odnesti v računalniški servis, da vam obnovijo zagon operacijskega sistema. Zato svetujemo, da ste potrpežljivi ob nalaganju posodobitev.

Več koristnih nasvetov o ravnanju z računalniki vas čaka na spletni strani 3bm.si.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem SSD diski računalniki

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem 3BM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri 3BM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem 3BM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več

Omni komunikacije d.o.o.

Stare Črnuče 9, 1000 Ljubljana, Tel: 040 726 280
Tehnologije, ki so se pred leti zdele nemogoče, so danes resničnost. Vedno več podjetij se odloča za avtomatizacijo svojih procesov. Avtomatizacija, ki je eden izmed ključnih ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več