Telefoni
20.08.2013 06:35
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prenos podatkov med mobilnimi napravami z uporabo zvočnikov in mikrofonov

Inženirji podjetja Microsoft so dokazali, da je za simulacijo tehnologije NFC mogoče uporabiti kar v pametni mobilni telefon vgrajene zvočnike in mikrofone. Novost bi lahko bila do konca leta na voljo vsem uporabnikom mobilnikov, ki poganjajo mobilni operacijski sistem Windows Phone.
Prednosti tehnologije NFC bi lahko do konca leta koristili vsi uporabniki pametnih mobilnih telefonov Windows Phone.
Prednosti tehnologije NFC bi lahko do konca leta koristili vsi uporabniki pametnih mobilnih telefonov Windows Phone.

Proizvajalci mobilnih naprav se zadnje čase vse bolj nagibajo k brezstični tehnologiji Near Field Communication (NFC). Čeprav NFC ni nikakršna novost v tehnološkem smislu, je ta eden od poglavitnih »motivatorjev« za nastajajoče standarde za brezgotovinska elektronska plačila. Ker pa uporabno tehnologijo danes podpira le peščica pametnih mobilnih telefonov, so se inženirji podjetja Microsoft odločili za nekoliko drugačen pristop, saj so namreč »dokazali«, da lahko za ta namen uporabimo kar v mobilnik vgrajene zvočnike in mikrofone.

Prenos podatkov med mobilnimi napravami z uporabo vgrajenih zvočnikov in mikrofonov omogoča protokol Secure Peer-to-Peer Acoustic NFC. Tu gre dejansko za tehnologijo, ki prejeti zvok analizira in pretvori v podatke. Inženirji podjetja Microsoft zatrjujejo, da njihov izum omogoča zanesljiv prenos podatkov s povprečno hitrostjo okoli 2,4 kilobita na sekundo. Čeprav se to morda sliši malo, je dovolj za večino aplikacij, ki komunicirajo preko tehnologije NFC. Novost bi lahko bila do konca leta na voljo vsem uporabnikom pametnih mobilnih telefonov, ki poganjajo mobilni operacijski sistem Windows Phone.


Prijavi napako v članku