Računalništvo, telefonija
23.06.2016 21:17
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pozor! Nepravilna uporaba pametnega telefona v temnih prostorih lahko pripelje do začasne izgube vida

S pisanjem kratkih sporočil SMS lahko otroci veliko hitreje osvojijo slovnico in besedišče.
S pisanjem kratkih sporočil SMS lahko otroci veliko hitreje osvojijo slovnico in besedišče.

Verjetno vas ni malo, ki zvečer v temnih spalnih prostorih brskate po družbenih omrežjih in ostalih aplikacijah. Pametni telefon je za mnoge zadnja stvar pred spancem in prva zjutraj, ko se zbudijo. Kot se pa je zdaj izkazalo vas lahko nepravilna uporaba pametnega telefona v spalnici stane začasne izgube vida.

Angleški medij namenjen zdravstvu, New England Journal of Medicine, je poročal o dveh primerih iz Velike Britanije, ko sta uporabnici doživeli začasno izgubo vida zaradi uporabe pametnega telefona pred spanjem. Pacientki stari 22 in 40 let sta se pri svojem zdravniku pritoževali o začasni izgubi vida, ki je trajala tudi do 15 minut. Po temeljitih pregledih zdravniki niso uspeli ugotoviti kaj točno je narobe vse dokler pacientki nista poročali o okoliščinah pri katerih pride do izgube vida.

V obeh primerih sta osebi brskali po pametnem telefonu v postelji medtem, ko sta ležali na svojem boku. To pomeni, da sta vsebino na pametnih telefonih spremljali zgolj z enim očesom saj je drugo bilo prekrito z blazino. Po mnenju zdravnikov je to tudi glavni razlog za začasno izgubo vida saj je eno oko prilagojeno na temo in drugo, s katerim sta pacientki spremljali vsebino na pametnem telefonu, prilagojeno na svetlobo. Sčasoma se obe očesi prilagodita na temo in se s tem težava reši. Po mnenju zdravnikov pojav tudi ni dolgoročno nevaren in se mu je enostavno izogniti tako, da vsebine na pametnem telefonu spremljate z obema očesoma.

Ob tem je seveda potrebno poudariti, da je opisan fenomen v tem trenutku še težko neposredno povezati s pametnimi telefoni saj je zaenkrat še malo uporabnikov, ki so se z opisanimi posledicami obrnili na svoje zdravnike. Vendar pa je lahko kljub temu opozorilo vsem tistim, ki se tudi pred spanjem ne morejo odpovedati pametnemu telefonu.


Prijavi napako v članku