Telefoni
01.05.2017 14:59
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pazite se nove zlonamerne kode za Android, ki se širi preko portala Google Play

Pazite se nove zlonamerne kode za Android, ki se širi preko portala Google Play
Pazite se nove zlonamerne kode za Android, ki se širi preko portala Google Play

Največja težava, s katero se še vedno spopadajo uporabniki telefonov in tablic z Androidom, so škodljive programske kode, saj njihovo število iz dneva v dan narašča. Poleg tega zlonamerne kode za trenutno najbolj razširjen mobilni operacijski sistem postajajo vse bolj nevarne za uporabnike, hkrati pa se vse bolj širijo tudi na uradnem spletnem portalu Google Play. Najnovejšo zlonamerno kodo, s katero se je mogoče okužiti celo na spletnem portalu Google Play, so odkrili varnostni strokovnjaki podjetja Trend Micro, z njo pa naj bi se po ocenah strokovnjakov doslej okužilo že več kot dva milijona uporabnikov pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Android.

Nova zlonamerna koda je bila poimenovana FalseGuide, za okužbo pa zadošča le, da namestite okuženo aplikacijo. Nova zlonamerna koda je vse prej kot nedolžna, saj lahko nepridipravi preko nje prevzamejo popoln nadzor nad vašo mobilno napravo. Največ okuženih mobilnih aplikacij je med »vodiči« za priljubljene mobilne igre, kot so na primer Pokémon Go, Spider-Man, FIFA 17, LEGO City, Asphalt in Injustice Gods. Okuženim aplikacijam se boste najučinkoviteje izognili tako, da ne boste namestili aplikacij, ki so jih pripravili »programerji« Anatoly Khmelenko, Sergei Vernik in Nikolai Zalupkin. Pri podjetju Google so sicer že pričeli s procesom odstranjevanja okuženih aplikacij, a bo to po vsej verjetnosti dolgotrajen proces.

Če torej razpolagate z mobilno napravo Android, nikar ne nameščajte aplikacij oziroma vodičev, ki so navedeni zgoraj. Če želite še dodatno zmanjšati možnost okužbe, na mobilno napravo nameščajte zgolj tisto programsko opremo, ki jo resnično potrebujete. Poleg tega nikakor ne pozabite na vedno bolj pomembno mobilno protivirusno zaščito. Po toči je namreč prepozno zvoniti, saj je škoda že storjena, še posebno, če mobilno napravo uporabljate za mobilno bančništvo.


Prijavi napako v članku