Računalništvo, telefonija
12.03.2016 06:30
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pozor na nov val izsiljevalskih programov

Zlonamerna koda Locky naj bi pretentala že številne uporabnike spleta.
Zlonamerna koda Locky naj bi pretentala že številne uporabnike spleta.

Strokovnjaki iz podjetja Trustwave so nas opozorili na nov val izsiljevalskih programov, ki na računalnikih šifrirajo datoteke in nato od uporabnikov zahtevajo odkupnino v virtualni denarni enoti bitcoin. Najnevarnejša med njimi pa je škodljiva programska koda Locky, saj je cena odklepa dokumentov precej višja od sorodnih izsiljevalskih kod. Avtor programa za odklep namreč zahteva kar preračunanih 1.200 evrov odkupnine oziroma tri bitcoine.

Zlonamerna koda Locky se širi predvsem po elektronski pošti in se izdaja za popolnoma nedolžno sporočilo, v resnici pa gre za škodljivo kodo, ki na računalnikih šifrira datoteke. Napadalci dnevno lahko razpošljejo tudi po 200 tisoč sporočil z okuženo datoteko. Plačilo odkupnine v vrednosti preračunanih 1.200 evrov pa je za mnoge skorajda neizogibno, saj škodljiva programska koda zašifrira vse pomembne datoteke na način, da te postanejo neuporabne in jih je brez pomoči nepridipravov praktično nemogoče dešifrirati.

Na srečo se lahko pastem nevarne škodljive programske kode Locky izognemo na zelo preprost način. Med varnostnimi sporočili gre upoštevati, da ne odpiramo sumljive elektronske pošte in priponk neznanih pošiljateljev, imamo varnostne kopije svojih podatkov, posodabljamo svoj operacijski sistem, spletne brskalnike, Javo, Adobe Reader in vso drugo ranljivo programsko opremo. Prepričati se moramo tudi, da uporabljamo zadnjo različico dovolj kakovostnega, zanesljivega protivirusnega programa.


Prijavi napako v članku