Telefoni
17.12.2015 11:31
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Povpraševanje po iPhone prvič pod pričakovanji?

Novi iOS 9.2 se vam bo zagotovo prikupil.
Novi iOS 9.2 se vam bo zagotovo prikupil.

Cena applove delnice na borzi v New Yorku v tem trenutku ne zgleda slabo a hkrati se nahaja daleč od maksimumov, ki so bili doseženi v prvi polovici leta. Trenutno je za eno delnico potrebno odšteti 111 ameriških dolarjev kar predstavlja veliko odstopanje od 12 mesečnega maksimuma v višini 134,5 ameriških dolarjev, ki je bil dosežen 28. aprila. Razlog za takšno nezadovoljstvo investitorjev je bilo poročilo Credit Suisse.

V poročilu se namreč prvič pričakuje upad prodaje pametnih telefonov iPhone. Pri tem se analitki sklicujejo na podatke iz celotne distribucijske mreže. Podjetja, ki dobavljajo najrazličnejše komponente za iPhone naj bi namreč zniževala proizvodnjo in se s tem prilagajala manjšim naročilom Appla. Med najbolj opazne spada Dialog Semiconductor, ki predstavlja enega izmed največjih dobaviteljev za komponente applovega iPhone. Vodstvo podjetja je namreč pri svojem sporočilu za investitorje že napovedalo znižano oceno prihodkov in sicer za 11 odstotkov kar znaša okrog 350 milijonov EUR. Credit Suisse tudi na podlagi teh informacij ocenjuje za približno 10 odstotkov slabšo prodajo iPhonov v prvem četrtletju leta 2016.

Razlog zakaj se investitorji tako hitro odzovejo na slabe novice glede prodaje iPhone je preprost. Pametni telefoni iPhone predstavljajo približno 60 odstotkov celotnih prihodkov podjetja Apple. To je tudi razlika v primerjavi z odzivom na prodajo tablice iPad, ki upada že skoraj dve leti vendar pa se investitorji glede teh informacij niso pretirano razburjali saj iPad ne predstavlja pomembnejši del celotnih prihodkov.

Kljub negativnemu poročilu pa večina investitorjev za prihodnost Appla ni zaskrbljena. Ravno nasprotno, večina analitikov v tem trenutku ocenjuje, da se bo delnica podjetja povzpela na 180 USD v naslednjih 18 mesecih. Glavna dejavnika pri tem sta pametna ura Apple Watch in napovedano samovozeče vozilo, ki ga pri Applu razvijajo in naj bi bilo pripravljeno za trg leta 2019.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku