Računalništvo, telefonija
19.10.2010 19:46

Deli z drugimi:

Share

Potrošnja za IT v Sloveniji še vedno upada

Raziskava analitske hiše IDC je zopet postregla z zanimivimi rezultati
Raziskava analitske hiše IDC je zopet postregla z zanimivimi rezultati

Najnovejše IDC poročilo navaja, da je skupna poraba za strojno opremo, programsko opremo in storitve IT v Sloveniji leta 2009 znašala nekaj več kot 912 milijonov ameriških dolarjev, kar predstavlja 13,6% upad glede na leto poprej oz. 9,0% upad merjeno v lokalni valuti. Največje zmanjšanje potrošnje je bilo lani zabeleženo na področju strojne opreme, sledile so storitve IT, najmanjši upad potrošnje pa je zabeležil segment programske opreme.

Poraba za IT je v letu 2009 v Sloveniji znašala 444 ameriških dolarjev (USD) na prebivalca, oz. 53,4% povprečja EU27 (56,8% v letu 2008). V primerjavi s skandinavskimi državami, kjer je potrošnja za IT na prebivalca npr. 1.953 USD na Danskem in 1.534 USD na Švedskem, Slovenija močno zaostaja, vendar je kljub temu potrošnja za IT v Sloveniji na prebivalca višja od nekaterih drugih držav: Poljske (215 USD), Bolgarije (142 USD) in Romunije (71 USD). Povprečna poraba za IT na prebivalca v osmih državah regije Adriatik, kjer se je slovenski delež skupne porabe povečal na 27,7%, je bila lani 126 USD.

Analitiki IDC pričakujejo, da bo poraba za IT v Sloveniji v naslednjih petih letih rasla s povprečno 4,4-odstotno letno stopnjo in se v letu 2014 približala vrednosti 1,1 milijarde ameriških dolarjev, čeprav se za leto 2010 obeta ponoven upad.

“Potrošnja za IT je v letih 2009 in 2010 v Sloveniji utrpela precejšnje posledice krize. Izboljšanje ekonomske situacije bo šele v letu 2011 omogočilo ponovno rast trga IT. Kljub temu se bodo morali ponudniki IT še nadalje nenehno prilagajati razmeram na trgu; pomembno je tudi, da so sposobni dobaviti in prodati tudi najnovejše/alternativne rešitve IT/načine dobave IT, da si zagotovijo obstoj v bodoče;” pravi Katarina Rojko, višji analitik, IDC Adriatics (Slovenija).

Potrošnja za IT v letu 2010 je usmerjena v rešitve, ki znižujejo stroške (npr. optimizacija poslovanja na račun konsolidacije in virtualizacije), prinašajo hitro povračilo investicije ali boljšo preglednost poslovanja in nadzor. Tržni delež pridobivajo predvsem rešitve, ki omogočajo prenos kapitalskega vložka v operativne stroške, kot so storitve zunanjega zagotavljanja in računalništva v oblaku.

Glede na posamezne gospodarske panoge, so bila v letu 2009 največji investitor v IT podjetja iz skupine komunikacij, javnih servisnih podjetij in transporta, s 26,2% deležem celotne potrošnje za IT v Sloveniji; sledile so organizacije javnega uprave, proizvodna podjetja in finančne ustanove.

Poročilo Slovenia IT Market 2010-2014 Forecast and 2009 Vendor Shares (IDC #ESQO2S) predstavlja celotno tržišče IT v Sloveniji in napoveduje potrošnjo za IT po posameznih tehnologijah do leta 2014. Poročilo vsebuje podatke o velikosti tržišča, tržnih deležih ponudnikov in napoved potrošnje po posameznih segmentih strojne opreme, programske opreme in storitev IT.

Poročilo Slovenia Vertical Markets 2010-2014 (IDC #EV10S) predstavlja potrošnjo za IT v Sloveniji po posameznih gospodarskih panogah in napoved potrošnje za IT po posameznih segmentih strojne opreme, programske opreme in storitev IT do leta 2014.


Prijavi napako v članku