Računalništvo, telefonija
23.09.2021 08:41
Posodobljeno 4 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova številka revije: Podjetja si prizadevajo za razvoj boljše digitalne izkušnje

Poslovni svet se s tehnologijo nenehno spreminja in razvija. Podjetja se morajo teh sprememb zavedati in se jim čim prej pridružiti, če ne želijo zaostajati za konkurenco.

Uporaba programske opreme, storitev in aplikacij za izboljšanje delovnih nalog ter upravljanje podatkov v podjetjih ni nekaj novega, a skozi razvoj vse bolj pridobiva na pomembnosti. Informacijska tehnologija je v 21. stoletju postala eden najpomembnejših virov za upravljanje in vodenje podjetij. Dotika se vseh vidikov sodobnega podjetja, od uporabniških storitev do delovnih tokov, družbenih medijev in varnosti.

Za učinkovito poslovanje so podjetja vedno na lovu za načini izboljševanja svojih poslovnih procesov. Poslovni sistemi in rešitve so obsežni programski paketi, ki lahko sledijo in nadzorujejo vse kompleksne dejavnosti podjetja. Ti sistemi se uporabljajo kot osrednje ukazno središče za avtomatizacijo poslovanja ter poenostavljeno poročanje in odločanje.

Poslovno informacijski sistemi (ERP) služijo kot podatkovni center, ki vzpostavlja povezave med različnimi vidiki dejavnosti podjetja z vidika upravljanja, vključno s človeškimi viri, proizvodnjo, prodajo, podporo strankam, zalogami in dobavo. Programska oprema ERP s pomočjo računalniških tehnologij omogoča samodejno obdelavo na najhitrejši in najbolj učinkovit način. Prednost rešitve za načrtovanje virov je v zmanjšani potrebi po ročnem vnosu podatkov in posledično manjši možnosti človeških napak, ki lahko zmotijo proizvodni tok. Poleg tega podatkov ni treba pretvarjati v digitalno obliko, kar omogoča usmerjanje človeških virov na bolj ključne procese.

Kako izbrati pravi zunanji disk?

Kljub vedno večji popularnosti shranjevanja podatkov v oblaku se veliko ljudi odloča še za dodatno varnostno kopijo v obliki zunanjih diskov. Pri nakupu moramo paziti na več dejavnikov, od prenosljivosti, kapacitete prostora, hitrosti prenosa podatkov do trpežnosti in drugih lastnosti. Kako torej izbrati pravega?

O tem, da je shranjevanje podatkov v oblak priročno, ni nobenega dvoma. Ni pa tudi nobene garancije, da bodo oblaki z nami za vedno. Sčasoma se bo pojavila nova tehnologija, ki si je danes sploh še ne predstavljamo. Do takrat je dobro imeti tudi eno varnostno kopijo vseh pomembnih podatkov, datotek in dokumentov na zunanjem trdem disku.

Zunanji diski se delijo v dve kategoriji: HDD in SSD. Povedano po domače, gre za dva različna načina shranjevanja podatkov in dostopanja do njih. HDD (“hard drive disk”) diski za shranjevanje podatkov uporabljajo vrteče magnetne diske. Prepoznamo jih lahko tudi po vsem dobro poznanem zvoku vrtenja. SSD (“solid-state drive”) diski pa uporabljajo majhne celične tranzistorje, ki se odzivajo na električne pulze.

Brez dvoma je kapaciteta prostora za shranjevanje najbolj pomembna lastnost, na katero moramo med izbiro zunanjega trdega diska biti pozorni. Vsekakor ni smiselno kupiti “high-end” naprave s šifriranjem in dostopom na daljavo, če ta nima dovolj prostora. Po drugi strani pa zagotovo ne želimo zapravljati denarja za disk, ki ga nikoli niti približno ne bomo napolnili.

Več vsebine lahko preverite v sveži izdaji revije Računalniške novice, ki je že na voljo v vaši najljubši prodajalni časopisov in revij.

V tokratni številki revije Računalniške novice ne spreglejte tudi:

  • Oculus Quest 2: najboljša VR očala postala še boljša
  • Izjemna GoPro Hero 10 Black je končno tu
  • Kitajska mladoletnikom omejila igranje iger
  • Android 12 kmalu na voljo

Sledite nam tudi na družbenih omrežjih:

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram

Naročite se na revijo Računalniške novice TUKAJ.

Vas zanima več iz te teme?
računalniki Poslovne rešitve

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Naša naloga je enostavna: podjetjem pomagati na poti k digitalni transformaciji. Kot član SoftwareONE, vodilnega globalnega ponudnika celovitih programskih in oblačnih tehnoloških ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več