Triki in nasveti
20.03.2019 12:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pošljite sporočilo v vesolje

Pošiljanje sporočil kar preko satelitov za zgolj par centov
Pošiljanje sporočil kar preko satelitov za zgolj par centov

No, pošljite sporočilo vsaj okrog Zemlje in upajte, da ga bo kdo zaznal. Ravno to je cilj spletne strani Blockstream.com, s pomočjo katere lahko za nekaj centov pošljete sporočilo v vesolje. Velikost datoteke je seveda omejena na 10kb, kar je ravno dovolj za tekstovno datoteko, ki jo naložite preko spletne strani. V nadaljevanju je potrebno plačati še nekaj centov za stroške in sporočilo bo v nekaj trenutkih poslano na satelite okrog Zemlje.

Glavno vprašanje je, zakaj to sploh želijo? Praktično naj bi ta tehnologija bila uporabna za pošiljanje Bitcoin transakcij brez internetne povezave. Uporabnik bi zgolj potreboval računalnik in satelitski krožnik, ki bi moral biti usmerjen v enega izmed geo-stacionarnih satelitov po svetu. Tudi cena je dokaj “privlačna”, saj lahko sporočila oziroma Bitcoin transakcije pošiljamo že zgolj za nekaj centov. Tako naj bi vsak imel dostop do svetovne kriptovalute Bitcoin, ne glede na to, kje na svetu se nahaja.

Podjetje ima trenutno kar 5 različnih oddajnikov. Natančneje v severni in južni Ameriki, Evropi, Aziji in Afriki. Sistem deluje 24 ur dnevno vseh 7 dni v tednu in je dostopen vsakomur z internetno povezavo ali s satelitskim krožnikom.


Prijavi napako v članku