Telefoni
30.04.2021 10:00
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

»Pomanjkanje Googlove podpore nas ni ohromilo«

Ob razvoju nove in obstoječe tehnologije se vedno pojavijo nova vprašanja. V času krize smo lahko opazili nove trende in spremembo v potrošniškem razmišljanju.
Norman Mueller, direktor marketinga in poslovnega razvoja pri Huaweiju
Norman Mueller, direktor marketinga in poslovnega razvoja pri Huaweiju

Zanimala nas je prihodnost potrošniške elektronike. V zadnjih letih je bilo zanimivo opazovati razvoj nosljivih pametnih naprav in njihov doprinos družbi. Kakšna je prihodnost tabličnih računalnikov? Lahko pametni telefoni in digitalni fotoaparati živijo v sožitju? Kako sta zdravstvena kriza in svetovni primanjkljaj pametnih vezij vplivala na področje potrošniške elektronike? Za odgovore na najbolj pereča vprašanja smo se obrnili na direktorja marketinga in poslovnega razvoja pri Huaweiju Normana Muellerja.

Kaj menite, da uporabnike najbolj prepriča pri nakupu pametne ure? Funkcije, baterija ali kaj drugega?

Imamo vrhunske izdelke, ki poskrbijo za inovacije z vsako novo različico. Skrbimo za dobro uporabniško izkušnjo, dolgotrajno baterijo in ostale funkcije, vendar po zelo pošteni ceni. Kupci so to tudi prepoznali. Želijo imeti zmogljivo in sodobno napravo, vendar bodo pri odločitvi odtehtale tudi številne funkcije, ki so zanje pomembne. Med najpomembnejšimi so življenjska doba baterije, športne in zdravstvene funkcije, dizajn in druge. Z nakupom želijo biti zadovoljni. Naši izdelki zagotavljajo točno to. Na splošno iščejo kakovost, a vseeno dobro razmerje med ceno in kakovostjo.

Kako so se uporabniki odzvali na mobilne naprave brez Googlove podpore?

Pomanjkanje vnaprej nameščenih Googlovih aplikacij ni kaj dosti spremenilo. Še vedno je omogočen dostop do Gmaila, zemljevidov in vsega drugega. Mogoče uporabniška izkušnja ni enaka, zagotovo pa ni dejavnik, ki nas je močno prizadel.

Po letu in pol od začetka te zgodbe ljudje še vedno z enakim zanimanjem razmišljajo o nakupu naših naprav. To vemo iz naših raziskav. Še pomembneje pa je, da se po premisleku še vedno odločijo za nakup. Po nakupu imajo pozitivno uporabniško izkušnjo. Za nas je zgodba preprosta, želimo biti transparentni in bodočim uporabnikom razložimo realno uporabniško izkušnjo. Uporabite lahko večino najpomembnejših aplikacij, zlasti tiste, ki so nenadomestljive.

Pomembno je poudariti, da smo v manj kot letu dni dodali veliko pomembnih aplikacij v AppGallery, našo uradno platformo za distribucijo aplikacij. To kaže na našo zavezanost do uporabnikov. V AppGallery lahko najdete številne ključne globalne in lokalne aplikacije za vsakodnevno uporabo. Pred nami je še dolga pot, vendar si neutrudno prizadevamo, da bi v AppGallery na dnevni ravni pripeljali še več aplikacij.

Pomembno je, da se razvijalci zavedajo pomembnosti visokega tržnega deleža. Če želijo nagovoriti ciljno publiko, tega ne morejo storiti, če nimajo aplikacije v AppGallery.

Kaj menite, da je razlog za hitro rast priljubljenosti nosljivih naprav?

Pametne ali fitnes zapestnice so začele ta trend. So cenovno dostopne in lahko spremljajo osnovne telesne in zdravstvene funkcije. Hkrati se ljudje vedno bolj zavedajo pomena spremljanja svojega zdravja in se obnašajo veliko bolj odgovorno. S tehnološkim napredkom so pametne ure postale veliko bolj dostopne in so prinesle številne dodatne funkcije, ki jih prvotne fitnes zapestnice niso imele. Prav tako je življenjska doba baterija na pametnih urah vedno daljša. Poglejte na primer Watch GT 2 Pro, dva tedna vam je ni potrebno polniti. Pametna ura je dober sledilnik telesne pripravljenosti in zdravja. Na zapestju prikazuje obvestila, kar je zelo priročno in vam ni treba ves čas gledati v telefon. Pametne ure so cenovno dostopne, iskanje telefonov, ključev ali drugih naprav pa je z njihovo pomočjo enostavno. Mislim, da so pametne ure za ljudi zelo zabavna naprava.

Kakšna je prihodnost tablic? Ali zapolnijo to vrzel med telefonom in računalnikom?

Tablice so priročne, a njihova uporaba je odvisna od potreb kupca. Obstajajo različne rešitve za različne potrebe. Tablični računalnik je naprava, ki vam omogoča, da uživate ali ustvarjate vsebino. Naš MatePad Pro s svojo tipkovnico in M-peresom je izjemno vsestranska naprava, ki se prilagodi vam in vašim potrebam. Med počitnicami ali na dopustu lahko izkoristite njegovo dolgo delovno dobo in uživate v maratonu vaših najljubših serij ali filmov. Z M-peresom se lahko prepustite svoji notranji domišljiji. Lahko pa vam služi kot naprava za vso poslovno komunikacijo. Uporabniški scenariji so različni, otroci ga uporabljajo za učenje na daljavo, drugi kot dodatni zaslon za zabavo, gledanje filmov ali iskanje po internetu. Nekateri ga vzamejo na potovanje, kjer je še posebej priročen zaradi mobilne zasnove. Trenutno je tablica zapolnila vrzel med telefonom in računalnikom.

Hiter napredek zmogljivosti mobilnih kamer je res nekaj neverjetnega. Ali lahko pričakujemo, da bodo mobilni telefoni v naslednjih nekaj letih popolnoma nadomestili digitalne fotoaparate?

Vsem smo želeli predstaviti neverjetno fotografsko izkušnjo in s partnerstvom z Leico smo dosegli prav to. Zdaj ima vsakdo dostop do orodja, ki mu bo pomagal ujeti svoje najbolj intimne trenutke in spomine. In to orodje ima lahko v žepu! Kakovost fotografij je res dobra.

Kamera pametnega telefona je že zamenjala digitalne fotoaparate pri vsakdanji uporabi. Seveda obstajajo kamere za profesionalne fotografije in razlika še vedno ostaja. Toda že zdaj je včasih težko videti razliko med fotografijo, ujeto s pametnim telefonom in profesionalno kamero pri naravni svetlobi.

Toda resnična kakovost fotoaparata je vidna v zahtevnejših pogojih, kot na primer pri fotografiranju ponoči, slikanju nekoga v gibanju ali fotografiranju z uporabo povečave. In tu smo naredili izjemen korak naprej in je možno opaziti našo prevlado nad tekmeci. Če primerjamo pametne telefone in profesionalne kamere, je še vedno opazna razlika v najzahtevnejših pogojih. Ko pa govorimo o običajnem digitalnem fotoaparatu, se njegova zgodba končuje. Mobilni telefoni so postali digitalni fotoaparati za vsakodnevno uporabo.

Je globalni primanjkljaj polprevodnikov vplival na vašo poslovno strategijo?

Huaweijevo potrošniško poslovanje je vedno pritegnilo veliko zanimanja, zlasti naši pametni telefoni. V zadnjih nekaj letih se je Huawei uveljavil kot vodilna svetovna znamka pametnih telefonov in danes naše telefone uporablja stotine milijonov ljudi. Zaradi omejitve dobave pametnih vezij, bo posledice utrpela tudi industrija pametnih telefonov. Za prihajajoče leto ne moremo z gotovostjo trditi, kako bo potekala prodaja naših pametnih telefonov, ker še vedno nismo prepričani, kako se bodo te omejitve oskrbe odvijale. Kljub temu bomo nadaljevali z vsakoletnimi predstavitvami izdelkov in predstavili nove vodilne izdelke, kot je predvideno. V prihodnje bomo še naprej odprto sodelovali z našimi globalnimi industrijskimi partnerji, s katerimi bomo raziskovali potencialne rešitve izzivov, s katerimi se srečujemo. Prepričani smo v našo sposobnost preživetja in nadaljnje rasti. Opremljeni smo z vsemi orodji, da strankam in splošni družbi zagotovimo večjo vrednost. Vendar pa so pametni telefoni le del našega poslovanja. Kot ste bili lahko priča tukaj v Sloveniji, smo samo v preteklem letu predstavili več pametnih ur in fitnes zapestnic. Na trg smo pripeljali bogat portfelj prenosnih računalnikov, brezžičnih slušalk, pametnih tehtnic in ostalih pametnih naprav.

Ali pričakujete, da se bo povpraševanje po potrošniški elektroniki po koncu pandemije vrnilo na stare tirnice?

Ko so trgovine zaprte, to očitno vpliva na prodajo, odprlo pa je tudi nove trende, kot je večja odvisnost od spletnega nakupovanja. Pametni telefoni so postali nuja, danes jih ljudje preprosto potrebujejo, saj jim pomagajo pri delu in zasebnem življenju. Kot že rečeno imamo poleg pametnih telefonov tudi druge naprave, ki so prav tako doživele razcvet v prodaji med pandemijo. Ljudje porabijo več časa za sprehode in vadbo športa, saj so trgovine, kinodvorane, gledališča in bari zaprti. Več poudarka je na zdravju, zato kupujejo več pametnih nosljivih naprav za zdravje in šport. Iz istih razlogov kupujejo tudi več brezžičnih slušalk. Poleg tega pa delajo ali se učijo na daljavo. Več časa preživijo doma, zato več uporabljajo druge zaslone. Svoje pisarne so preselili domov, zato so potrebovali prenosnike. Težko rečemo, da je bila pandemija dobra za naše poslovanje, ampak zaradi sprememb potrošniškega vedenja smo na nekaterih področjih povečali prodajo med pandemijo. Seveda nam je zelo žal za druge, ki jih je kriza bolj prizadela kot nas. Na žalost je veliko drugih, ki trpijo še bolj.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več
Zlati partner

XLAB d.o.o.

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB: profesionalen tehnološki inovator XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področje oddaljenega namizja (ISL Online), upravljanja in avtomatizacije hibridne infrastrukture ... Več